Katoličanstvo 09.06.2024 | 12:02

PRVI INFLUENSER NA PUTU DA POSTANE SVETAC: Papa Franja otvorio put ka svetosti za Karla Akutisa

Izvor: BBC
Autor: Saša Tošić
PRVI INFLUENSER NA PUTU DA POSTANE SVETAC: Papa Franja  otvorio put ka svetosti za Karla Akutisa
Nicolas Guyonnet / AFP / Profimedia

Rimokatolički poglavar je nakon sastanka sa vatikanskim Oodeljenjem za kanonizaciju obodrio i drugo čudo prerano preminulom mladiću, koji je stekao svetsku popularnost na internetu, čime su se stekli uslovi da bude kanonizovan.

Tinejdžer, koga zbog veštine u širenju učenja katoličke crkve putem interneta nazivaju “Božijim influenserom”, na putu je da postane svetac. Karlo Akutis, koji je preminuo 2006. kada je imao svega 15 godina, mogao bi postati prvi milenijalac (osoba rođena između ranih 1980-ih i kasnih 1990-ih) koji će biti kanonizovan.

Ovo odluka usledila je nakon što je papa Franja prerano preminulom mladiću Karlu Akutisu pripisao drugo čudo. Reč je o izlečenju studenta u Firenci, koji je imao krvarenje u mozgu nakon povrede glave. Karlo Akutis je beatifikovan (što je prvi korak ka svetosti) 2020. godine, nakon što mu je pripisano prvo čudo - izlečenje brazilskog deteta od urođene bolesti pankreasa. Drugo čudo je odobrio papa nedavno, nakon sastanka sa vatikanskim odeljenjem za kanonizaciju. Međutim, još nije poznato kada će Karlo biti kanonizovan.

Catholic Press Photo / IPA / IPA / Profimedia
 

Karlo Akutis je rođen u Londonu, ali je detinjstvo proveo u Italiji, gde je preminuo nakon što mu je dijagnostikovana leukemija. Sahranjen je u Monci, a njegovo telo je premešteno u Asiz godinu dana nakon njegove smrti, gde se sada nalazi izloženo zajedno sa drugim relikvijama povezanim s njim.

Pored dizajniranja veb stranica za svoju parohiju i školu, postao je poznat po pokretanju veb stranice koja dokumentuje sva prijavljena euharistijska čuda, a koja je široj javnosti postala dostupna nekoliko dana pre njegove smrti. Nadimak “Božiji influenser” pripisan mu je posthumno, zbog njegovog rada.

Wikipedia
 

Da bi neka osoba postala pogodna za svetost, potrebno je da joj se  pripišu dva čuda. A da bi se nešto bilo smatrano čudom, obično zahteva čin koji prevazilazi prirodne mogućnosti, kao što je iznenadno izlečenje teško obolelih. Poslednja kanonizovana osoba je Marija Antonia de Paz i Figueroa, poznata i kao Mama Antula, redovnica iz 18. veka koju je papa Franja proglasio svetom 11. februara 2024. godine, kada je postala prva argentinska svetica.