Duhovna riznica 01.07.2024 | 06:30

POČEO APOSTOLSKI POST: Vodič kroz predstojeće dane duhovne obnove i uzdržanja

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
POČEO APOSTOLSKI POST: Vodič kroz predstojeće dane duhovne obnove i uzdržanja
Shutterstock

U narodu poznat kao Petrovski post, traje od ponedeljka nakon Nedelje svih svetih do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, predstavlja vreme u kom se vernici kroz molitvu, milosrđe, odricanje od mrsne hrane, rđavih misli i dela, približavaju Bogu, sledeći primer svetih apostola.

U svetlosti hramova i toplini molitvi, pravoslavni vernici širom sveta započeli su Apostolski post, poznat i kao Petrovski post. Ovaj post, koji traje od ponedeljka nakon Nedelje svih svetih do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, vreme je duhovne obnove, pokajanja i uzdržanja. Kroz post, molitvu i milosrđe, vernici se približavaju Gospodu, sledeći primer svetih apostola, čija je nepokolebljiva vera i hrabrost osvetlila put mnogima.

Kao svaki od četiri duža posta u toku godine, Apostolski post ima posebnu duhovnu vrednost jer nas podseća na živote i dela apostola, čije su reči i dela oblikovale temelje hrišćanske vere. Post je prilika da očistimo svoja srca, obnovimo svoj duh i pripremimo se za svečano slavljenje Svetih apostola Petra i Pavla, čiji praznik obeležavamo 12. jula. Tokom ovog perioda, vernici se pozivaju na uzdržanje od mrsne hrane, ali i na uzdržanje od loših misli, reči i dela.

Shutterstock
Posna trpeza

Tokom Petrovdanskog posta, ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi; utorak i četvrtak na ulju; a subota i nedelja na ribi. Ako tokom posta neki dan padne svetitelj sa velikim slavoslovljem, post se može razrešiti na ribu, ulje ili vino, u zavisnosti od dana u nedelji. Međutim, ključnu reč u određivanju jačine posta i eventualnih razrešenja treba da ima duhovnik ili parohijski sveštenik, koji najbolje poznaju fizičko stanje i duhovni uzrast svojih vernika.

Molitva i bogosluženje

Molitva je srce posta. Redovno prisustvovanje bogosluženjima, čitanje svetih spisa i lična molitva pomažu nam da ostanemo povezani s Bogom i pronađemo mir u srcu.

Uzdržanje od hrane i pića

Pridržavanje pravila posta podrazumeva uzdržanje od mrsne hrane. Post nije samo telesno uzdržanje, već i duhovno. Uzdržavanje od loših misli, ogovaranja i svih grehova – jednako je važno.

Milosrđe i dobročinstvo

Post je vreme kada treba posebno da pazimo na potrebe drugih. Činjenje dobrih dela, pomaganje bližnjima i davanje milostinje su načini na koje možemo pokazati ljubav prema bližnjima i Bogu.

Pokajanje i ispovest

Preispitivanje svojih dela i misli, pokajanje za grehe i ispovest pred duhovnikom su ključni koraci ka duhovnom očišćenju i obnovi.

Čitanje duhovne literature

Čitanje duhovnih knjiga i spisa svetih otaca može nam pomoći da bolje razumemo svoju veru i pronađemo inspiraciju za svoj duhovni put.

Apostolski post je vreme da se vratimo suštini naše vere, da ojačamo svoje duhovne korene i obnovimo ljubav prema Bogu i bližnjima. Neka nas primer svetih apostola vodi kroz ovo vreme, donoseći nam mir, radost i duhovnu snagu.

Svima koji poste, neka su na zdravlje i spasenje predstojeći dani telesnog i duhovnog uzdržanja, i pripreme za proslavu Svetih apostola Petra i Pavla.