Katoličanstvo 24.07.2024 | 15:31

„RELIGIJA“ U ŠKALJARIMA: Crkva Svetog Vićencija proglašena zaštićenim spomenikom kulture, pa pretvorena u zverinjak

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
„RELIGIJA“ U ŠKALJARIMA: Crkva Svetog Vićencija proglašena zaštićenim spomenikom kulture, pa pretvorena u zverinjak
Religija.rs

Na obalama potoka Zvjerinjak, među ruševinama koje svedoče o nekadašnjoj veličini, crkva iz 19. veka čeka obnovu. Projekti restauracije i revitalizacije obećavaju novi život ovom značajnom kulturnom nasleđu, samo ako njihova realizacija započne dok ova svetinja još stoji na svojim temeljima.

U slikovitom krajoliku naselja Škaljari kod Kotora, među gustim rastinjem pored potoka Zvjerinjak, zubu vremena i ljudskom nemaru još uvek prkosi Crkva Svetog Vinćencija, svetinja koja svedoči o bogatom istorijskom nasleđu ovog kraja. Iako je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom kulture, sudbina ove nekada značajne crkve daleko je od svetle. Njen izgled danas oslikava decenije zapuštenosti i nebrige, dok se u njenim ruševinama može videti odraz nekadašnje veličine.

Crkvu je početkom 19. veka izgradila porodica Zifra, poznata kotorska porodica čije je ime ostavilo traga u istoriji ovog regiona. Podigao ju je Trifun Zifra, koristeći delove starijih crkava, što ovoj građevini daje poseban značaj u kontekstu sakralne arhitekture. Sa svojom jednobrodnom konstrukcijom i polukružnim kamenim svodom, Crkva Svetog Vinćencija je bila pravi primer tadašnje arhitekture, ali njenim vrednostima danas uprkos lošem stanju, još uvek svetli renesansni portal i gotički prozori koji pričaju priču o njenom nekadašnjem sjaju.

Religija.rs
Crkva Svetog Vićencija u Škaljarima

Pod crkve je od kamenih ploča, koje nose tragove prošlih vremena. Na istočnom zidu, do 1989. godine, nalazio se zidni oltar koji je bio srce unutrašnjosti crkve. Ovaj raskošni mermerni oltar, sa četiri skulpture anđela, bio je najvažniji deo enterijera. Donesen je iz Crkve Gospe od Anđela u Starom Gradu Kotoru kada je ta crkva izgubila sakralnu funkciju. Danas se čuva u Crkvi Svetog Nikole u Perastu, gde i dalje služi kao značajan umetnički i duhovni predmet, svetleći svojom lepotom i istorijom.

Don Niko Luković, rođen na Prčnju, katolički sveštenik, pisac, kulturni i naučni radnik, dobrotvor i humanista, spominje Crkvu Svetog Vinćencija u svom delu o Boki Kotorskoj, ali je tek nedavno postala predmet ozbiljnih istraživanja. Stambeni kompleks porodice Zifra, uključujući ovu crkvu, nalazio se u donjem delu toka potoka Zvjerinjak i sastoji se od vile, vrta i crkve. Dok su ostaci vile i vrta gotovo nestali, crkva je još uvek postoji, iako je njen izgled umnogome promenjen.

Religija.rs
Crkva Svetog Vićencija u Škaljarima podignuta je početkom 19. veka
 

Uprkos svojoj važnosti, Crkva Svetog Vinćencija nije izbegla sudbinu mnogih drugih spomenika kulture u našem regionu. Oštećena u zemljotresu 1979. godine, crkva je ostavljena da propada, a njeni zidovi su se raspadali pod teretom vremena i prirodnih nepogoda. Oštećenja krova su omogućila prodor vlage u zidove, uzrokujući dodatnu degradaciju.

Religija.rs
Crkva Svetog Vićencija u Škaljarima

- Skoro sve stare, imućne kotorske porodice, imale su crkvu na svom imanju. To je bila tradicija, a jedna od retkih koja je koliko-toliko sačuvana je Crkva Svetog Vinćencija na imanju stare porodice Zifra, koja se na ovim prostorima, po sačuvanim pisanim tragovima, prvi put pominje još u 14. veku - kažu meštani Kotora za naš portal “Religija”, dodajući:

- Imanje porodice Zifra, na kojem je ova crkva, nalazi se u samom srcu industrijske zone, koja je ovog leta, zahvaljujući inicijativi i istrajnosti meštana, transformisana u prostrani gradski park, svečano otvoren pre nekoliko dana. Ovaj prostor, koji je dugo bio zapušten i prekriven šutom i smećem, sada se uzdiže u svom obnovljenom sjaju.

U poslednje vreme, svetlost nade obasjava ovu zapuštenu crkvu. Izrađen je projekat restauracije koji predviđa radove u više faza, sa ciljem uspostavljanja funkcije crkve i njene spomeničke prezentacije. Takođe, radovi na izradi parka u neposrednoj okolini kulture dobra ukazuju na početak novog poglavlja za ovaj značajan kulturni spomenik.

Religija.rs
Crkva Svetog Vićencija nalazi se na imanju stare kotorske porodice Zifra

Crkva Svetog Vinćencija, sa svojim bogatim istorijskim nasleđem i umetničkim vrednostima, zaslužuje da bude sačuvana i prezentovana kako joj dolikuje. S obzirom na njenu povezanost sa porodicom Zifra i njenim značajem u istoriji Kotora, obnova ove crkve ne bi bila samo restauracija jednog objekta, već i vraćanje dela kulturnog identiteta i istorije ovog prelepog kraja. Meštani Kotora se nadaju da će ponovo zablistati u punom sjaju, kao dragoceni spomenik kulture koji ih povezuje sa prošlošću i nasleđem koje se ne sme zaboraviti.