Praznici i sveci 02.07.2024 | 06:00

DANAS JE SVETI APOSTOL JUDA JAKOVLJEV: Život i mučeništvo Isusovog polubrata, požrtvovanog sledbenika i jednog od dvanaestorice izabranih

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DANAS JE SVETI APOSTOL JUDA JAKOVLJEV: Život i mučeništvo Isusovog polubrata, požrtvovanog sledbenika i jednog od dvanaestorice izabranih
Wikipedia

Brat apostola Jakova i sin Josifa drvodelje propovedao je Jevanđelje širom Judeje, Samarije, Sirije i drugih regiona, a njegovo mučeništvo ostaje svedočanstvo nepokolebljive predanosti Hristu.

Sveti apostol Juda, sin Josifa i Salome, bio je brat apostola Jakova, kao i Josija i Simona. U svojoj poslanici Juda se predstavlja kao "sluga Isusa Hrista, brat Jakovljev". Iako je jednako kao i Jakov mogao sebe nazvati bratom Gospodnjim, to nije činio iz smirenja i stida jer u početku nije verovao Hristu. Kada je starac Josif pred smrt želeo Isusu da dodeli deo imanja, Juda i ostala braća su se tome usprotivili, dok je Jakov dobrovoljno odvojio deo svog dela i namenio ga Isusu.

Juda je poznat i pod imenima Levije i Tadej, ali se ne sme brkati s drugim Tadejem, jednim od sedamdesetorice apostola. Takođe, ne treba ga brkati ni sa Judom Iskariotskim, koji je izdao Isusa Hrista.

SPC
Sveti apostol Juda Jakovljev

Juda je propovedao Jevanđelje širom Judeje, Samarije, Galileje, Idumeje, Sirije, Arabije, Mesopotamije i Jermenije. Njegova misija u Edesi, gradu Avgarovom, upotpunila je propovedanje drugog Tadeja.

Propovedajući Hristovo učenje u predelima oko Ararata, Judu su uhvatili neznabošci, razapeli ga na krst i ubili strelama. Njegovo mučeništvo ostaje svedočanstvo nepokolebljive vere i predanosti, a njegova duša večno caruje u Carstvu Hristovom.

Sveti apostol Juda svojim životom i delom predstavlja svetionik vere, hrabrosti i požrtvovanosti, inspirišući generacije vernika da istraju u veri i ljubavi prema Gospodu.