Na dan mučeničkog stradanja ovog svetitelja i arhiđakona, sećamo se njegove neprolazne vere i molitvom prizivamo njegovu zaštitu nad svim vernicima.
Sveti mučenik i arhiđakon Evplo svedok je Hristove ljubavi i nepokolebljivosti u veri. U vreme cara Dioklecijana, kada je Crkva Hristova bila izložena neizrecivim stradanjima, Sveti Evplo se istakao svojom hrabrošću i nepokolebljivošću u ispovedanju vere. Optužen je da tajno okuplja hrišćane i da im čita iz svete knjige Jevanđelja, tog blagoslovenog izvora života koji vodi ka spasenju.
Izveden pred sud sa svetim Jevanđeljem okačenim o vrat, bio je bačen u tamnicu, gde je proveo sedam dana u postu i molitvi. I pored teških mučenja kojima je bio izložen, Sveti Evplo je ostao postojan. Kada su ga udarali gvozdenim motkama, on se sa smirenjem i verom obratio svom mučitelju: „Bezumniče, zar ne vidiš da su ove muke za mene kao paučina zbog Božje pomoći? Ako možeš, pronađi druge, ljuće, jer su ove kao igračka.“
Printscreen/Youtube/ Огњен Станковић
Ikona Svetog mučenika i arhiđakona Evploa
Pred licem smrti, na gubilištu, Sveti Evplo je poslednji put otvorio sveto Jevanđelje i čitao narodu reči života, privodeći mnoge duše Hristu. Njegova krv prolivena za veru postala je seme novih vernika, a njegovo stradanje za vekove zapisano u srcima pravoslavnih.
Godine 304, preselio se u Carstvo nebesko, dok njegove čudotvorne mošti počivaju u mestu Vico dela Batonia blizu Napulja, gde i danas svedoče o sili vere i ljubavi Božje. Današnji dan je prilika da se prisetimo njegove hrabrosti i nepokolebljive vere, moleći se da i mi, po njegovim molitvama, budemo osnaženi u našem hrišćanskom putu.
U Dalju je svečano predstavljena Fondacija „Sveta Petka”, čija je misija da kroz obrazovne programe, humanitarne akcije i kulturne manifestacije osnaži zajedništvo i sačuva identitet srpskog naroda.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
U besedi za 19. subotu po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički vodi nas kroz Carstvo nebesko, susrete sa svetiteljima i mir u duši – otkrivajući kako običan čovek može dodirnuti darove koje svet ne može dati.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Na liturgiji i svepravoslavnom molebanu, vernici iz cele zemlje i Balkana sabrali su se da mole za mir, zaštitu napaćenog naroda i blagoslov svojih porodica, stvarajući prizor koji očarava i duhovno i vizuelno.
Na današnji dan sećamo se osvećenja Jerusalimskog hrama Vaskrsenja – svetinje nad svetinjama. Mesto Hristovog raspeća i Vaskrsenja postalo je srce hrišćanskog sveta.
U vremenima tuge, klevete i unutrašnjih borbi, ne traži snagu u sebi, već u Gospodu. Jer kako reče otac Mihailo – „trpi i istrpi, ali najviše se čuvaj očajanja.“
Ruski državljanin, koji je živeo u „Ruskome manastiru“ na Svetoj Gori, pokušao je da napusti Grčku avionom — sud ga je proglasio krivim i izrekao mu kaznu zatvora i novčanu kaznu od 5.000 evra.
Ono što je još poraznije jeste što se na slavama sve češće pojavljuju i scene koje sa hrišćanskom verom nemaju nikakve veze – čak ni sa osnovnim moralom.
Sve što je pred ikonama nije otpad, već deo svetinje. Jedan od najpoznatijih duhovnika sa Svete gore otkriva kako da sačuvate blagodat i svetinju u svom domu.