ČITANJE JEVANĐELJA ZA 18. MAJ: Odlomak iz Svetog pisma za nedelju četvrte sedmice po Vaskrsu
Odgovori Isus i reče joj: "Kad bi ti znala dar Božiji, i ko je taj koji ti govori: daj mi da pijem, ti bi tražila od njega i dao bi ti vodu živu."
Uz pažljivo odabrane sastojke i nekoliko lakih koraka, pripremite bogatu i hranljivu čorbu koja će oduševiti sve ljubitelje zdravih i ukusnih jela. Zapečeni karfiol sa belim lukom daje poseban ukus, dok dodatak prepečenih kockica hleba zaokružuje ovu deliciju.
Sastojci:
Za čorbu
2 kašike ulja
220 g belog dela praziluka
120 g srednjeg korena celera
600 g očišćenog karfiola
kašičica soli
1 l povrtnog temeljca
biber, po ukusu
Za posluživanje
1 kašika maslinovog ulja
kockice hleba
karfiol
1 čeno belog luka
Priprema:
Očistite i operite praziluk i celer, pa ih naseckajte na sitnije komade. Stavite litar temeljca (ili vode) da proključa. Dodajte ulje u šerpu i uključite na srednje tihu vatru. Dodajte praziluk i prstohvat soli i pržite 10 minuta uz povremeno mešanje.
Za to vreme operite karfiol, odvojte cvetove, pa jednu šestinu stavite sa strane. Praziluku najpre dodajte celer i izmešajte. Potom dodajte karfiol, kašičicu soli i prelijte ključalom tečnošću. Pustite da proključa na jačoj vatri, a zatim smanjite na srednje tihu, poklopite i ostavite da se krčka 10 minuta. Možda zvuči kratko, ali nije. Sklonite sa ringle da se malo prohladi.
Izblendirajte čorbu u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite na ringlu i po želji dodajte još malo tečnosti. Probajte, dodajte biber i po potrebi so. Možete dodati i začinske biljke poput svežeg peršuna ili korijandera, a mala količina sušene mente će dati simpatičnu osvežavajuću notu.
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri, a za to vreme naseckajte karfiol koji ste odvojili tako što ćete svaki cvetić podeliti na nekoliko režnjeva. U tiganj stavite kašičicu maslonovog ulja i položite komade karfiola i kockice hleba. Ovlaš posolite i ostavite da se prži dok karfiol ne požuti odozdo.
Okrenite, zatim dodajte još kašičicu ulja, sitno naseckan čen belog luka i pržite još par minuta. Pobiberite i po potrebi još malo posolite. Stavite po vrhu ove posne čorbe i poslužite.
Čorba od sočiva sa neobičnim dodatkom koji menja sve – bez ijedne kapi ulja, a bogata ukusom i duhovnim smirenjem, ovo jelo se prenosi s kolena na koleno među podvižnicima.
Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U senci maslina i mirisu tamjana nastaje osvežavajuća poslastica koju monasi pripremaju s molitvom – otac Nikodim otkriva kako da ovu svetogorsku blagodat unesete i u svoj dom.
Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.
Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.
Pozvao je na trenutnu trezvenost prostim saznanjem da smo pozvani da živimo u spasonosnoj zajednici.
Protojerej Lambros iz Larise ispratio je još jedno dete na onaj svet. Njegova ćerka ubijena je nožem, a osumnjičeni je njen dvadesetjednogodišnji sin.
U svojoj priči naglašava to kako su ateisti uskraćeni jedne dimenzije, koja je spasonosna.
Eparhija budimljansko-nikšićka uzdignuta na status Mitropolije budimljansko-nikšićke i tu odluku je donio Sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom majskom zasedanju.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.
Veruje se da kada sveštenik daje blagoslov, Isus Hristos sam, preko sveštenika, blagosilja narod.