Posni recepti 18.08.2024 | 17:04

KREMASTA ČORBA OD KARFIOLA I CELERA: Savršeno ukusan letnji obrok koji se jednostavno priprema

Izvor: Religija
KREMASTA ČORBA OD KARFIOLA I CELERA: Savršeno ukusan letnji obrok koji se jednostavno priprema
Credit: Aleksei Isachenko / imageBROKER / Profimedia

Uz pažljivo odabrane sastojke i nekoliko lakih koraka, pripremite bogatu i hranljivu čorbu koja će oduševiti sve ljubitelje zdravih i ukusnih jela. Zapečeni karfiol sa belim lukom daje poseban ukus, dok dodatak prepečenih kockica hleba zaokružuje ovu deliciju.

Sastojci:

Za čorbu

2 kašike ulja

220 g belog dela praziluka

120 g srednjeg korena celera

600 g očišćenog karfiola

kašičica soli

1 l povrtnog temeljca

biber, po ukusu

Za posluživanje

1 kašika maslinovog ulja

kockice hleba

karfiol

1 čeno belog luka

Maren Winter / imageBROKER / Profimedia
Kada očistite i iseckate kargiol, odvojite mali deo za tostiranje

Priprema:

Očistite i operite praziluk i celer, pa ih naseckajte na sitnije komade. Stavite litar temeljca (ili vode) da proključa. Dodajte ulje u šerpu i uključite na srednje tihu vatru. Dodajte praziluk i prstohvat soli i pržite 10 minuta uz povremeno mešanje.

Za to vreme operite karfiol, odvojte cvetove, pa jednu šestinu stavite sa strane. Praziluku najpre dodajte celer i izmešajte. Potom dodajte karfiol, kašičicu soli i prelijte ključalom tečnošću. Pustite da proključa na jačoj vatri, a zatim smanjite na srednje tihu, poklopite i ostavite da se krčka 10 minuta. Možda zvuči kratko, ali nije. Sklonite sa ringle da se malo prohladi.

Izblendirajte čorbu u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite na ringlu i po želji dodajte još malo tečnosti. Probajte, dodajte biber i po potrebi so. Možete dodati i začinske biljke poput svežeg peršuna ili korijandera, a mala količina sušene mente će dati simpatičnu osvežavajuću notu.

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri, a za to vreme naseckajte karfiol koji ste odvojili tako što ćete svaki cvetić podeliti na nekoliko režnjeva. U tiganj stavite kašičicu maslonovog ulja i položite komade karfiola i kockice hleba. Ovlaš posolite i ostavite da se prži dok karfiol ne požuti odozdo.

Okrenite, zatim dodajte još kašičicu ulja, sitno naseckan čen belog luka i pržite još par minuta. Pobiberite i po potrebi još malo posolite. Stavite po vrhu ove posne čorbe i poslužite.