Credit: Aleksei Isachenko / imageBROKER / Profimedia
Uz pažljivo odabrane sastojke i nekoliko lakih koraka, pripremite bogatu i hranljivu čorbu koja će oduševiti sve ljubitelje zdravih i ukusnih jela. Zapečeni karfiol sa belim lukom daje poseban ukus, dok dodatak prepečenih kockica hleba zaokružuje ovu deliciju.
Sastojci:
Za čorbu
2 kašike ulja
220 g belog dela praziluka
120 g srednjeg korena celera
600 g očišćenog karfiola
kašičica soli
1 l povrtnog temeljca
biber, po ukusu
Za posluživanje
1 kašika maslinovog ulja
kockice hleba
karfiol
1 čeno belog luka
Maren Winter / imageBROKER / Profimedia
Kada očistite i iseckate kargiol, odvojite mali deo za tostiranje
Priprema:
Očistite i operite praziluk i celer, pa ih naseckajte na sitnije komade. Stavite litar temeljca (ili vode) da proključa. Dodajte ulje u šerpu i uključite na srednje tihu vatru. Dodajte praziluk i prstohvat soli i pržite 10 minuta uz povremeno mešanje.
Za to vreme operite karfiol, odvojte cvetove, pa jednu šestinu stavite sa strane. Praziluku najpre dodajte celer i izmešajte. Potom dodajte karfiol, kašičicu soli i prelijte ključalom tečnošću. Pustite da proključa na jačoj vatri, a zatim smanjite na srednje tihu, poklopite i ostavite da se krčka 10 minuta. Možda zvuči kratko, ali nije. Sklonite sa ringle da se malo prohladi.
Izblendirajte čorbu u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite na ringlu i po želji dodajte još malo tečnosti. Probajte, dodajte biber i po potrebi so. Možete dodati i začinske biljke poput svežeg peršuna ili korijandera, a mala količina sušene mente će dati simpatičnu osvežavajuću notu.
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri, a za to vreme naseckajte karfiol koji ste odvojili tako što ćete svaki cvetić podeliti na nekoliko režnjeva. U tiganj stavite kašičicu maslonovog ulja i položite komade karfiola i kockice hleba. Ovlaš posolite i ostavite da se prži dok karfiol ne požuti odozdo.
Okrenite, zatim dodajte još kašičicu ulja, sitno naseckan čen belog luka i pržite još par minuta. Pobiberite i po potrebi još malo posolite. Stavite po vrhu ove posne čorbe i poslužite.
U svojoj Besedi za 18. Četvrtak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički pokazuje kako molitva oslobađa, rađa ljubav i vodi vernika do spoznaje Trojstva – istine Oca, Sina i Duha Svetoga – u srcu koje je očišćeno od greha.
Bezvremena mudrost ovog velikog svetitelja, izrečena pre više vekova, i danas odzvanja snagom istine — podsećajući da prava vrednost života nije u bogatstvu i moći, već u ljubavi, skromnosti i unutrašnjem miru.
Na praznik Prepodobne Efrosinije i Prepodobnog Sergija Radonješkog, u Crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu služena je zaupokojena liturgija za pokoj duše oca Ilije.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Čorba od sočiva sa neobičnim dodatkom koji menja sve – bez ijedne kapi ulja, a bogata ukusom i duhovnim smirenjem, ovo jelo se prenosi s kolena na koleno među podvižnicima.
Monah iz Manastir Krušedol objavio je 1855. godine zbirku recepata, među kojima je i ovaj koji pokazuje kako se od najskromnijih sastojaka stvara nezaboravan ukus i miris starine
Od zapečenog kukuruznog brašna do slojeva suhog mesa i kajmaka – naučite kako pripremiti ovo hranljivo jelo balkanske tradicije koje vekovima spaja ukuse i običaje naših predaka.
Nedavni primer iz Amerike pokreće pitanje koje mnogi vernici smatraju nemogućim: kako ostati veran Hristovom učenju i Svetim kanonima u vremenu duhovne dekadencije i relativizacije vere?
Dokumentarac otkriva neprolazni kosovski zavet, borbu naroda i svetinja, i višegodišnji rad humanitarne organizacije "Svi za Kosmet", koja menja živote ljudi i čuva srpsku duhovnost.
Uz idejnog tvorca vladiku Ilariona, vladiku Teodosija i akademika Matiju Bećkovića, prva projekcija filma bila je ispunjena molitvom, uzvišenom atmosferom i svedočanstvom o neumornoj ljubavi srpskog naroda prema Kosovu i Metohiji.
Zvanično hvaljena kao "istorijski trenutak jedinstva", poseta poglavara Rimokatoličke crkve izaziva zabrinutost teologa i klirika – da li se radi o dijalogu ili političko-verskoj igri?
Monah iz Manastir Krušedol objavio je 1855. godine zbirku recepata, među kojima je i ovaj koji pokazuje kako se od najskromnijih sastojaka stvara nezaboravan ukus i miris starine
U toploj i bratskoj atmosferi, poglavar Srpske pravoslavne crkve primio je visokog gosta iz Ruske pravoslavne crkve, a razgovor je protekao u znaku zajedničke molitve, sabornosti i neraskidivih duhovnih veza dva pravoslavna naroda.