Posni recepti 15.04.2025 | 09:38

TAJNI MONAŠKI SASTOJAK KOJI OBROKU DAJE BOGAT UKUS, A TELU SNAGU: Probajte velikoposnu čorbu sa Svete gore – postaće čest deo vaše trpeze

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
TAJNI MONAŠKI SASTOJAK KOJI OBROKU DAJE BOGAT UKUS, A TELU SNAGU: Probajte velikoposnu čorbu sa Svete gore – postaće čest deo vaše trpeze
Shutterstock/etorres

Čorba od sočiva sa neobičnim dodatkom koji menja sve – bez ijedne kapi ulja, a bogata ukusom i duhovnim smirenjem, ovo jelo se prenosi s kolena na koleno među podvižnicima.

U tišini monaških kelija rađaju se recepti koji okrepljuju telo i hrane dušu. Sveta gora, ovaj vekovni stub pravoslavnog podvižništva, nosi u svom srcu kulinarsku tradiciju satkanu od molitve, uzdržanja i dubokog poštovanja prema darovima Božije tvorevine.

U vremenima posta, kada se hrišćansko srce preobražava kroz odricanje, monasi pripremaju jela jednostavna po sastavu, ali bogata po duhovnoj i hranljivoj vrednosti, koristeći samo prirodne, neprerađene namirnice.

Tokom Velikog posta, monasi se pridržavaju strogog poretka ishrane. Izbegavaju ne samo meso, već i ulje u određene dane, ali njihova trpeza nije oskudna – naprotiv, obogaćena je ukusima koji hrane i telo i duh.

Jedan takav skroman, a izuzetno ukusan i hranljiv recept jeste čorba od sočiva i tahinija, koji ovom jelu daje neobičan, prijatan ukus koji osvaja. Ovaj tajni sastojak – tahini, pasta od susama koju monasi koriste umesto ulja – daruje snagu, vedrinu i lakoću. Omiljeno među svetogorskim monasima, ovo jelo je istovremeno jednostavno i blagotvorno – baš onako kako dolikuje postu i molitvenom životu.

Sastojci:

1 šolja sočiva

1 srednji crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, izgnječena
1 lovorov list
½ kašičice kima
½ kašičice slatke paprike
1,5 l vode
3 supene kašike tahinija
Sok od 1 limuna
So i biber po ukusu
Sitno seckan peršun za serviranje
Shutterstock/etorres
Velikoposna čorba po receptu sa Svete gore

 

Priprema:

Dobro operite sočivo i kuvajte ga u vodi 5 minuta. Procedite ga i zamenite vodu kako bi bilo lakše za varenje.

U šerpu dodajte sočivo, sitno seckani crni i beli luk, lovorov list i začine. Sipajte 1,5 litara vode i kuvajte na umerenoj vatri 30–35 minuta, dok sočivo ne omekša.

U maloj činiji pomešajte tahini sa limunovim sokom i malo tople supe iz šerpe, kako bi postao tečniji.
Kada je sočivo skuvano, uklonite lovorov list i dodajte mešavinu tahinija. Dobro promešajte i ostavite da jelo provri još jednom. Probajte i po potrebi dodajte so i biber. Poslužite toplo, posuto sveže seckanim peršunom.