Ovaj hleb je Jezekilj jeo tokom svog dvogodišnjeg boravka u pustinji, kada mu je Bog naredio da posti 390 dana. Bog mu je rekao da se u tom periodu hrani hlebom od navedenih sastojaka.
"I uzmi pšenice i ječma i boba i sočiva i prosa i krupnika, i saspi sve u jedan sud, i načini od toga sebi hleba prema broju dana u koje ćeš ležati na svojoj strani, tri stotine i devedeset dana ješćeš ga. I jela tvojega što ćeš jesti neka bude merom dvadeset sikala na dan; na rokove jedi ga. I vodu pij merom, po šestinu ina, pij na rokove. A hleb prijesan ječmen jedi...".
Jezekilju je rečeno da ga jede zbog grehova njegovih sunarodnika.
Inače, takozvani Jezikeljev hleb vekovima, a i danas, smatra se najzdravijim hlebom na svetu, samo se recept tokom vremena malo modifikovao.
shutterstock.com/Jesus Vera del Real
Jezekiljev hleb se smatra najzdravijim
Za razliku od industrijskih hlebova, Jezekiljev hleb se pravi od celih, proklijalih zrna – što znači da se koristi klica semena koja je već počela da raste. Ovaj proces povećava nutritivnu vrednost hleba, olakšava varenje i poboljšava apsorpciju vitamina i minerala.
Ono što ga izdvaja jeste i činjenica da ne sadrži dodatni šećer, konzervanse ili industrijske aditive, a često se priprema bez brašna i kvasca. Zbog toga je postao popularan među ljubiteljima zdrave ishrane, vegetarijancima i onima koji traže prirodnije alternative svakodnevnim namirnicama.
Kako domaćice danas prave ovaj hleb
Jezekiljski hleb se pravi tako što se seme žitarica i mahunarki prvo natopi u vodi 2-3 dana da proklija. Zatim se suši, dehidrira i melje u brašno. U ovo brašno se dodaju maslinovo ulje i med. Testo za Jezekiljski hleb je više slično testu za kolače nego za hleb i veoma je kompaktno. Peče se oko 50 minuta dok hleb ne porumeni, a može se čuvati i do nekoliko dana.
Shutterstock/PawelKacperek
Jezekiljev hleb se razlikuje od industrijskih jer je bez aditiva, šećera i drugih nezdravih dodataka
U velikoj posudi pomešajte med, maslinovo ulje, vodu (i kvasac). Ostavite smesu da odstoji pet minuta. Pomešajte žitarice i mahunarke i sameljite ih u blenderu. Dodajte smesu žitarica i mahunarki u smesu sa medom, uljem (i kvascem). Testo će biti veoma lepljivo, ali to je u redu. Prebacite ga u posudu za pečenje i ostavite da naraste 45 minuta.
Zagrejte rernu na 175°C i pecite hleb 45 do 50 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi i uživajte.
Pravoslavna duhovnost uči da istinska ljubav nije prolazni osećaj ni puko saosećanje, već način života – stalna spremnost na služenje, praštanje, žrtvu i razumevanje.
Meštani Samaila i gosti iz okolnih gradova ispunili portu crkve Svetog Pantelejmona, uživajući u liturgiji, lomljenju slavskog kolača i programu koji su uveličali najmlađi folkloraši.
Ikona je u pravoslavlju svetinja - ona nije obična slika, već prozor ka večnosti, kroz koji se vernici obraćaju Bogu, Presvetoj Bogorodici i svetiteljima.
Učeći da strah ne dolazi od Boga, već od čovekovog odvajanja od njega, vera poziva na povratak unutrašnjem miru kroz molitvu, pokajanje, smirenje i poverenje u Božiju promisao.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Spoj krompira, sardine i paradajza, zapečen do savršene hrskavosti, krije ukus koji budi nostalgiju i mami na još – a priprema je toliko jednostavna da ćete je praviti tokom cele godine.
Posle naloga vlasti za uklanjanje, meštani Zaostra preneli su spomenik u portu crkve Svete Petke, što je izazvalo incidente, dolazak policije i hitno saslušanje paroha, otvarajući pitanje odnosa države prema istorijskom pamćenju i ulozi Crkve u očuvanju identiteta.
U vremenu kada mnogi osporavaju Božju istinu i rugače se veri, beseda Vladike Nikolaja podseća na neuništivu snagu vere i poziva nas da ostanemo čvrsti pred praznim rečima i lažnim hvalisavcima.