Posni recepti 09.08.2025 | 09:30

OVAJ HLEB SE SMATRA NAJZDRAVIJIM NA SVETU! Recept za njega nalazi se u Bibliji, dao ga je sam Bog, a rekao je i koliko ga treba jesti!

Slika Autora
Autor: M.M.
OVAJ HLEB SE SMATRA NAJZDRAVIJIM NA SVETU! Recept za njega nalazi se u Bibliji, dao ga je sam Bog, a rekao je i koliko ga treba jesti!
Renata Sedmakova/Shutterstock,Matvilia/Shutterstock

Ovaj hleb je Jezekilj jeo tokom svog dvogodišnjeg boravka u pustinji, kada mu je Bog naredio da posti 390 dana.

Jedan od najstarijih opisanih tipova hleba pominje se u Bibliji, u knjizi Jezekilja, inače proroka koga Srpska pravoslavna crkva slavi 3. avgusta, oko 600. godine pre nove ere.

Ovaj hleb je Jezekilj jeo tokom svog dvogodišnjeg boravka u pustinji, kada mu je Bog naredio da posti 390 dana. Bog mu je rekao da se u tom periodu hrani hlebom od navedenih sastojaka.

"I uzmi pšenice i ječma i boba i sočiva i prosa i krupnika, i saspi sve u jedan sud, i načini od toga sebi hleba prema broju dana u koje ćeš ležati na svojoj strani, tri stotine i devedeset dana ješćeš ga. I jela tvojega što ćeš jesti neka bude merom dvadeset sikala na dan; na rokove jedi ga. I vodu pij merom, po šestinu ina, pij na rokove. A hleb prijesan ječmen jedi...".

Jezekilju je rečeno da ga jede zbog grehova njegovih sunarodnika.

Inače, takozvani Jezikeljev hleb vekovima, a i danas, smatra se najzdravijim hlebom na svetu, samo se recept tokom vremena malo modifikovao. 

shutterstock.com/Jesus Vera del Real
Jezekiljev hleb se smatra najzdravijim

 

Za razliku od industrijskih hlebova, Jezekiljev hleb se pravi od celih, proklijalih zrna – što znači da se koristi klica semena koja je već počela da raste. Ovaj proces povećava nutritivnu vrednost hleba, olakšava varenje i poboljšava apsorpciju vitamina i minerala.

Ono što ga izdvaja jeste i činjenica da ne sadrži dodatni šećer, konzervanse ili industrijske aditive, a često se priprema bez brašna i kvasca. Zbog toga je postao popularan među ljubiteljima zdrave ishrane, vegetarijancima i onima koji traže prirodnije alternative svakodnevnim namirnicama.

Kako domaćice danas prave ovaj hleb

Jezekiljski hleb se pravi tako što se seme žitarica i mahunarki prvo natopi u vodi 2-3 dana da proklija. Zatim se suši, dehidrira i melje u brašno. U ovo brašno se dodaju maslinovo ulje i med. Testo za Jezekiljski hleb je više slično testu za kolače nego za hleb i veoma je kompaktno. Peče se oko 50 minuta dok hleb ne porumeni, a može se čuvati i do nekoliko dana.

Shutterstock/PawelKacperek
Jezekiljev hleb se razlikuje od industrijskih jer je bez aditiva, šećera i drugih nezdravih dodataka

 

Za ovaj hleb vam je potrebno:

200 grama proklijale pšenice
130 grama proklijalog spelta
45 grama proklijalog ječma
50 grama proklijalog prosa
23 grama proklijalog sočiva
35 grama proklijale soje, pasulja i/ili drugih mahunarki
450 mililitara tople vode
pola kašike meda
50 mililitara maslinovog ulja
pola kašičice soli

Neko dodaje i 7 gr suvog kvasca

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte med, maslinovo ulje, vodu (i kvasac). Ostavite smesu da odstoji pet minuta. Pomešajte žitarice i mahunarke i sameljite ih u blenderu. Dodajte smesu žitarica i mahunarki u smesu sa medom, uljem (i kvascem). Testo će biti veoma lepljivo, ali to je u redu. Prebacite ga u posudu za pečenje i ostavite da naraste 45 minuta.

Zagrejte rernu na 175°C i pecite hleb 45 do 50 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi i uživajte.