Ovaj hleb je Jezekilj jeo tokom svog dvogodišnjeg boravka u pustinji, kada mu je Bog naredio da posti 390 dana. Bog mu je rekao da se u tom periodu hrani hlebom od navedenih sastojaka.
"I uzmi pšenice i ječma i boba i sočiva i prosa i krupnika, i saspi sve u jedan sud, i načini od toga sebi hleba prema broju dana u koje ćeš ležati na svojoj strani, tri stotine i devedeset dana ješćeš ga. I jela tvojega što ćeš jesti neka bude merom dvadeset sikala na dan; na rokove jedi ga. I vodu pij merom, po šestinu ina, pij na rokove. A hleb prijesan ječmen jedi...".
Jezekilju je rečeno da ga jede zbog grehova njegovih sunarodnika.
Inače, takozvani Jezikeljev hleb vekovima, a i danas, smatra se najzdravijim hlebom na svetu, samo se recept tokom vremena malo modifikovao.
shutterstock.com/Jesus Vera del Real
Jezekiljev hleb se smatra najzdravijim
Za razliku od industrijskih hlebova, Jezekiljev hleb se pravi od celih, proklijalih zrna – što znači da se koristi klica semena koja je već počela da raste. Ovaj proces povećava nutritivnu vrednost hleba, olakšava varenje i poboljšava apsorpciju vitamina i minerala.
Ono što ga izdvaja jeste i činjenica da ne sadrži dodatni šećer, konzervanse ili industrijske aditive, a često se priprema bez brašna i kvasca. Zbog toga je postao popularan među ljubiteljima zdrave ishrane, vegetarijancima i onima koji traže prirodnije alternative svakodnevnim namirnicama.
Kako domaćice danas prave ovaj hleb
Jezekiljski hleb se pravi tako što se seme žitarica i mahunarki prvo natopi u vodi 2-3 dana da proklija. Zatim se suši, dehidrira i melje u brašno. U ovo brašno se dodaju maslinovo ulje i med. Testo za Jezekiljski hleb je više slično testu za kolače nego za hleb i veoma je kompaktno. Peče se oko 50 minuta dok hleb ne porumeni, a može se čuvati i do nekoliko dana.
Shutterstock/PawelKacperek
Jezekiljev hleb se razlikuje od industrijskih jer je bez aditiva, šećera i drugih nezdravih dodataka
U velikoj posudi pomešajte med, maslinovo ulje, vodu (i kvasac). Ostavite smesu da odstoji pet minuta. Pomešajte žitarice i mahunarke i sameljite ih u blenderu. Dodajte smesu žitarica i mahunarki u smesu sa medom, uljem (i kvascem). Testo će biti veoma lepljivo, ali to je u redu. Prebacite ga u posudu za pečenje i ostavite da naraste 45 minuta.
Zagrejte rernu na 175°C i pecite hleb 45 do 50 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi i uživajte.
Pravoslavna duhovnost uči da istinska ljubav nije prolazni osećaj ni puko saosećanje, već način života – stalna spremnost na služenje, praštanje, žrtvu i razumevanje.
Ovog septembra obeleženo je 20 godina od osnivanja Istraživačkog instituta za duhovnost i zdravlje, čija istraživanja pokazuju da ljudi koji neguju veru i duhovnost imaju niži krvni pritisak i manju učestalost depresije.
Veoma nas raduje što je došao trenutak da možemo javnosti predstaviti ovo prelepo filmsko ostvarenje, na kome smo vredno radili skoro tri godine, istakao je Zoran Ćirić.
Pravoslavlje jasno opominje da duhovni mir nije rezultat naših napora da sve oko sebe dovedemo u red, već plod unutrašnje promene - života u zajednici s Bogom.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
U manastirima i narodnim domovima, česnica nije bila samo za Božić. Ova mrsna, svečarska verzija krasila je mnoge praznične trpeze kao hleb blagoslova i zajedništva.
Obrok od svežih babura i domaćeg belog sira i danas unosi toplinu u domove, a uz bakine savete postaje savršen izbor i za dane kada je po tipiku dozvoljen beli mrs.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, manastir u Bua Saleru postao je duhovno utočište pravoslavnih vernika iz čitave Evrope, ujedinjenih u molitvi, radosti i ljubavi.
Patrijarh srpski Porfirije uputio je čestitku povodom Roš Ašane, izražavajući poštovanje i pozivajući na mir, dijalog i zajedništvo u ovim izazovnim vremenima.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Od Svetog Jovana Kronštatskog do Starca Emilijana – saznajte zašto ni najveći svetitelji nisu mogli uvek prosuditi ljudska srca i kako čistota duše otvara pogled na istinsku prirodu ljudi.
U svojoj besedi za 16. utorak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski I Žički razotkriva zamku lakih užitaka i kako grešni biraju put koji miluje slabosti, dok težina Hristove istine odbija mnoge.