Aktuelno iz SPC 08.06.2024 | 11:38

PATRIJARH PORFIRIJE POZVAO NA JEDINSTVO I MIR: Sabiramo se za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PATRIJARH PORFIRIJE POZVAO NA JEDINSTVO I MIR: Sabiramo se za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas
Tanjug/Nemanja Jovanović

Posle molebana kojim je u Hramu Svetog Save započeo Svesrpski Sabor, poglavar SPC poslao snažnu poruku sloge i pomirenja: Srbi sabiraju snage za zajedničko dobro.

Patrijarh Porfirije, u duhu svečane atmosfere koja je obavila Hram Svetog Save, istakao je jutros važnu poruku nakon održanog molebana kojim je započeo Svesrpski sabor "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska". Patrijarh je pozvao na jedinstvo i složnost među Srbima, te na izgradnju mira i dobrih odnosa sa svima.

- Sabiramo se u jedno, braća i sestre, da bismo darove dobijene od Boga upotrebili za dobro zbog svega i za sve, rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas - rekao je patrijarh u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, najviših zvaničnika Srbije i  Srpske, članova vlada i vernog naroda, a njegove reči odjeknule su hramom kao poziv na duhovno jedinstvo i molitvu za mir među svim ljudima i narodima.

SPC
Moleban u Hramu Svetog Save

U fokusu njegovog obraćanja nije bila podela ili sukob, već izgradnja zajedničkog dobra, kako za Srbe, tako i za sve one koji žive sa njima i oko njih.

Moleban je služen u prisustvu vernog naroda i najviših državnih predstavnika, postavljajući temelj za dalje delovanje u duhu pomirenja i izgradnje, a patrijarh Porfirije svojim rečima uspeo je da inspiriše i podstakne na put zajedništva i mira.