Posle molebana kojim je u Hramu Svetog Save započeo Svesrpski Sabor, poglavar SPC poslao snažnu poruku sloge i pomirenja: Srbi sabiraju snage za zajedničko dobro.
Patrijarh Porfirije, u duhu svečane atmosfere koja je obavila Hram Svetog Save, istakao je jutros važnu poruku nakon održanog molebana kojim je započeo Svesrpski sabor "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska". Patrijarh je pozvao na jedinstvo i složnost među Srbima, te na izgradnju mira i dobrih odnosa sa svima.
- Sabiramo se u jedno, braća i sestre, da bismo darove dobijene od Boga upotrebili za dobro zbog svega i za sve, rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas - rekao je patrijarh u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, najviših zvaničnika Srbije i Srpske, članova vlada i vernog naroda, a njegove reči odjeknule su hramom kao poziv na duhovno jedinstvo i molitvu za mir među svim ljudima i narodima.
SPC
Moleban u Hramu Svetog Save
U fokusu njegovog obraćanja nije bila podela ili sukob, već izgradnja zajedničkog dobra, kako za Srbe, tako i za sve one koji žive sa njima i oko njih.
Moleban je služen u prisustvu vernog naroda i najviših državnih predstavnika, postavljajući temelj za dalje delovanje u duhu pomirenja i izgradnje, a patrijarh Porfirije svojim rečima uspeo je da inspiriše i podstakne na put zajedništva i mira.
U razgovoru sa novinarima uoči povratka sa odmora, Sveti Otac je poručio da nada postoji, ali da su potrebni istrajna molitva i rad, govorio je o svom boravku u letnjoj rezidenciji i poseti svetilištima.
Na praznik Svetih Zosima i Jakova, gospođa Vukotić iz Minhena ispričala kako su joj nestali bolovi nakon operacije, verujući da su joj tumanski svetitelji doneli isceljenje i novi život.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Uz prisustvo crkvenih velikodostojnika, najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske i vernog naroda otvorena manifestacija koja slavi zajedništvo i mir.
Na radnom sastanku u najvećoj srpskoj pravoslavnoj svetinji istaknuta je uloga države u završetku radova i dogovoren nastavak mozaicnog ukrašavanja, kojim će hram dobiti potpuni duhovni i umetnički sjaj.
Na praznik Pedesetnice, u prisustvu patrijarha Porfirija i vladike Siluana, sveta relikvija – leva ruka prvog srpskog arhiepiskopa – ispraćena je iz Hrama Svetog Save ka svetinji kraj Prijepolja.
Na praznik Duhova, 8. juna, grad podno Čaira biće domaćin horovima iz devet zemalja koji će u Sabornom hramu uzdignuti molitvu kroz pesmu — u duhu Milanskog edikta i pod blagoslovom mitropolita niškog Arsenija. Završnica festivala održaće se 12. juna u Hramu Svetog Save u Beogradu.
Mitropolit niški Arsenije predvodio je liturgijsko sabranje uz trokratni litijski hod, dok su vernici iz cele zemlje doživeli čudesni duh zadužbine Svetog despota Stefana Lazarevića.
Na liturgiji u Svetouspenskom manastiru, koju su služili episkopi Konstantin, Nikon i Heruvim, vernici i ugledni predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj doživeli su duhovno osnaženje, jačajući veru, jezik i kulturu.
Na praznik Svetih Zosima i Jakova, gospođa Vukotić iz Minhena ispričala kako su joj nestali bolovi nakon operacije, verujući da su joj tumanski svetitelji doneli isceljenje i novi život.
Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.