Aktuelno iz SPC 08.06.2024 | 10:46

POČEO SVESRPSKI SABOR: Patrijarh Porfirije služi moleban za jedinstvo srpskog naroda

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
POČEO SVESRPSKI SABOR: Patrijarh Porfirije služi moleban za jedinstvo srpskog naroda
Tanjug/Nemanja Jovanović

Uz prisustvo crkvenih velikodostojnika, najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske i vernog naroda otvorena manifestacija koja slavi zajedništvo i mir.

Molebanom u veličanstvenom Hramu Svetog Save, jutros je svečano započet Svesrpski sabor „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”. Moleban za srpski narod, služi patrijarh Porfirije. U 9.30 časova, u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske, članova vlada i brojnih vernika, hram se ispunio molitvom i zajedništvom. Među prisutnima, kao svedoci ovog istorijskog trenutka, bili su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Njihovo prisustvo, kao i prisustvo drugih uglednih gostiju, naglašava važnost ovog sabora za srpski narod sa obe strane Drine.

Moleban je pravoslavna crkvena služba u kojoj se upućuje molitva Bogu, Bogorodici ili nekom svetitelju.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Nakon završetka molebana u Hramu Svetog Save, očekuje se kratko obraćanje patrijarha Porfirija, čije će reči dodatno osnažiti poruku jedinstva i zajedništva. U toku dana, planiran je bogat program, sa centralnim obeležavanjem na Trgu Republike u 17 časova, gde će biti održan kulturno-umetnički program koji slavi našu zajedničku istoriju i tradiciju.

SPC
 

Ovaj sabor, organizovan sa ciljem da se pošalje poruka jedinstva srpskog naroda gde god da živi, služi kao podsetnik da smo jedan narod sa istim ciljevima i zajedničkom prošlošću. Promovišući mir i dobre odnose u regionu, Svesrpski sabor je simbol odlučnosti da se sačuva i neguje kulturna baština i identitet.