Aktuelno iz SPC 01.08.2024 | 17:00

BEOGRAD DOBIO VOJNI HRAM: Vojska Srbije u Crkvi Svetog Marka obeležila krsnu slavu Svetog despota Stefana (FOTO GALERIJA)

Izvor: Religija/SPC
Autor: Saša Tošić
BEOGRAD DOBIO VOJNI HRAM: Vojska Srbije u Crkvi Svetog Marka obeležila krsnu slavu Svetog despota Stefana (FOTO GALERIJA)
SPC

U znamenitoj svetinji na Tašmajdanu, koju je patrijarh Porfirije danas proglasio vojnim svetilištem, služena je arhijerejska liturgija, uz prisustvo visokih vojnih i državnih zvaničnika i mnogobrojnih vernika.

U svetom i svečanom duhu, Vojska Srbije obeležila je svoju krsnu slavu na praznik Svetog despota Stefana Visokog. Vikarni episkop lipljanski i vojni Dositej, služio je arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog apostola Marka u Beogradu.

SPC
Obeležavanje krsne slave Vojske Srbije u Crkvi Svetog Marka u Beogradu

Bogosluženju u ovom znamenitom hramu na Tašmajdanu, koji je odlukom patrijarha Porfirija dobio status vojnog hrama, prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i mnogobrojni verni narod prestonice.

U svojoj nadahnutoj besedi, vladika Dositej je sabranim vojnicima preneo blagoslov i pozdrav poglavara SPC, te je u njegovo ime čestitao slavu svim pripadnicima Vojske Srbije.

SPC
U toku liturgije, vladika Dositej pričestio je sabrane 

- Danas smo se okupili da molitveno proslavimo Boga i divnog među Svetima Božjim, despota Stefana Lazarevića, hrabrog i nepobedivog u bitkama, u diplomatiji mudrog pregovarača, u svojoj keliji skromnog i skrušenog molitvenika i podvižnika. Sveti despot Stefan je zaštitnik naše Vojske, koji bdi nad nama, i zato mu uznesimo molitve da nas osnaži kako bismo imali snage da se odbranimo u ovim teškim vremenima - istakao je vladika Dositej.

SPC
Obeležavanje krsne slave Vojske Srbije u Crkvi Svetog Marka u Beogradu

Crkva Svetog apostola Marka sada sa ponosom nosi titulu vojnog hrama, u kojem već postoji oltar posvećen Svetom despotu Stefanu, sve dok se ne stvore uslovi da Vojska Srbije dobije svoj vlastiti hram posvećen ovom svetitelju, sinu i nasledniku Svetog kneza Lazara.

Ovaj svečani dan, ispunjen molitvom i zajedništvom, još jednom je pokazao duboku povezanost Vojske Srbije sa svojim duhovnim korenima i svetiteljima koji je štite. Proslava krsne slave u hramu Svetog apostola Marka predstavlja simboličan čin duhovne snage i jedinstva, podsećajući sve prisutne na važnost vere i molitve u životu svakog pojedinca, a naročito onih koji služe svojoj domovini.