Aktuelno iz SPC 03.08.2024 | 22:43

REAKCIJA NA DANAŠNJE HAPŠENJE PETORICE SRBA NA KOSOVU I METOHIJI: Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost i poziva na pravdu

Izvor: SPC/Eparhija raško-prizrenska
Autor: Saša Tošić
REAKCIJA NA DANAŠNJE HAPŠENJE PETORICE SRBA NA KOSOVU I METOHIJI: Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost i poziva na pravdu
SPC/Eparhija raško-prizrenska

Privođenje Srba iz Kosovskog Pomoravlja pod sumnjom na političke motive i nepoštovanje ljudskih prava izaziva ozbiljnu zabrinutost Eparhije raško-prizrenske, koja traži hitnu reakciju međunarodne zajednice i upozorava na rastući etnički antagonizam u regionu

Eparhija raško-prizrenska duboko je zabrinuta zbog nedavnih hapšenja petorice Srba sa Kosova i Metohije: Dragana Cvetkovića, Dragana Bilića, Miloša Šošića, Slobodana Jevtića i Dragana Ničića. Ovi ljudi, koje je uhapsila kosovska policija u selu Pasjane, u Kosovskom Pomoravlju, optuženi su za navodne zločine počinjene pre 25 godina tokom sukoba na Kosmetu.

Eparhija raško-prizrenska ističe da su "poslednjih 25 godina ovi ljudi mirno živeli u svom selu sa svojim porodicama, bili cenjeni kao dobri domaćini i, prema našem saznanju, bez ikakvog dosijea o bilo kakvim nezakonitim aktivnostima". Štaviše, Miloš Šošić je radio u kosovskoj policiji i prošao sve potrebne bezbednosne provere, dok je Dragan Cvetković invalid i otac lokalnog sveštenika.

Ova dugogodišnja integracija i služenje zajednici snažno kontrastiraju iznenadnim i teškim optužbama koje su, kako Eparhija raško-prizrenska naglašava, "jasne indikacije da ova hapšenja mogu biti politički motivisana sa ciljem da se izazove strah među srpskim narodom na Kosovu i Metohiji".

Shutterstock
Gračanica

Kako Eparhija raško-prizrenska navodi, izveštaji sugerišu da su hapšenja izvršena bez odgovarajućih pravnih naloga i na osnovu tajnih spiskova, što dodatno naglašava zabrinjavajući obrazac proizvoljnih privođenja. Eparhija je posebno zabrinuta zbog "načina na koji su hapšenja izvršena", navodeći da je kosovska policija prilikom hapšenja postupala agresivno, uključujući "lomljenje vrata i maltretiranje starijih osoba pred njihovim porodicama". Ovakav tretman ne samo da je nehuman, već je i kontraproduktivan za ciljeve mira i pomirenja u regionu.

Eparhija raško-prizrenska SPC poziva međunarodne predstavnike da evidentiraju ozbiljne posledice ovakvih postupaka kosovskih vlasti i podignu svoj glas protiv "metoda prištinskih vlasti koje stvaraju sve veću etničku nestabilnost".

Pozivajući se na principe pravde i pravičnosti, Eparhija naglašava da "optužbe moraju biti zasnovane na jasnim dokazima i odgovarajućim pravnim procedurama, a ne na proizvoljnim hapšenjima i tajnim spiskovima". Crkva takođe apeluje na međunarodnu zajednicu da se angažuje i štiti prava i bezbednost svih građana, posebno nevećinskog stanovništva. Takođe, očekuje se da vlada u Beogradu pruži svu neophodnu pravnu pomoć uhapšenim licima, obezbeđujući da njihova prava budu zaštićena i da dobiju pravično suđenje.

U ovom teškom trenutku, Srpska pravoslavna crkva izražava punu solidarnost sa porodicama uhapšenih i poručuje da "ovakvi akti represije ne bi trebalo da nas zastraše, već da ojačaju našu rešenost da nastavimo da živimo na svojim vekovnim ognjištima sa dostojanstvom i mirom". Ovaj apel dolazi u osetljivom periodu kada bi dijalog između Beograda i Prištine trebao da napreduje, ali umesto toga, "ovakvi postupci vlasti u Prištini ukazuju na nedostatak iskrene spremnosti na dijalog i pokazuju težnju ka jačanju etničkog antagonizma".

youtube/printscreen/Radio Gorazdevac
Episkop raško-prizrenski Teodosije

"Prema očevicima i članovima porodica, kosovska policija je prilikom ovih hapšenja postupala agresivno, uključujući lomljenje vrata i maltretiranje starijih osoba pred njihovim porodicama. Ovakav tretman nije samo nehuman, već je i kontraproduktivan za ciljeve mira i pomirenja u regionu.

Ovakva praksa proizvoljnog hapšenja i pritvaranja uz upotrebu nasilja i zastrašivanja nisu samo kršenja ljudskih prava, već doprinose široj strategiji onog što Srbi na Kosmetu danas s pravom vide kao otvorenu etničku represiju sa ciljem etničkog čišćenja srpskog stanovništva s prostora gde vekovima živi," navodi se u reakciji Eparhije raško-prizrenske, koja naglašava da ostaje posvećena svojoj duhovnoj i humanitarnoj misiji, zalažući se za bezbednost i prava svojih vernika i mir među svim stanovnicima na Kosovu i Metohiji. Eparhija poziva sve strane da deluju konstruktivno i sa poštovanjem zakona, ljudskih prava i u cilju istinskog duha pomirenja.