Aktuelno iz SPC 28.08.2024 | 19:47

MANASTIRSKA SLAVA I NARODNI SABOR U BEOGRADU: Arhijerejskom liturgijom patrijarh Porfirije započeo praznovanje u Manastiru Rakovica

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
MANASTIRSKA SLAVA I NARODNI SABOR U BEOGRADU: Arhijerejskom liturgijom patrijarh Porfirije započeo praznovanje u Manastiru Rakovica
SPC

U atmosferi duboke vere i molitve, poglavar SPC je tokom bogosluženja rukopoložio novog sveštenika, dok su se vernici nakon toga okupili na tradicionalnom narodnom saboru u čast Velike Gospojine.

U toplini duhovnog okrilja manastira Rakovica, gde svaka reč odzvanja duboko u srcima vernika, obeležena je manastirska slava na praznik Uspenja Presvete Bogorodice. U ovom svetom danu, srpski patrijarh Porfirije služio je arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje episkopa, arhimandrita i sveštenika, dok su duše vernika, sabrane u molitvi, uznosile svoje usrdne želje Presvetoj Bogorodici.

SPC
Porta Manastira Rakovica

Patrijarh Porfirije, u svojoj besedi koja je ostavila dubok trag u srcima sabranih, naglasio je suštinsku poruku ovog velikog praznika:

- Naše proslavljanje današnjeg velikog praznika i obraćanje Presvetoj Bogorodici, kao uostalom i sve u našem životu, treba da počiva na veri koja je istovremeno smirenje, a shodno reči same Presvete Bogomajke: Neka mi bude po reči Tvojoj, Gospode! To je spoznaja naših nemoći, spoznaja da nam je Bog potreban.

Patrijarh je podsetio sve okupljene da život Presvete Bogorodice predstavlja najdivnije čudo Božje, istovremeno pozivajući na smirenje i veru koja uvek treba da bude oslonac svakom pravoslavnom hrišćaninu.

SPC
Tokom liturgije patrijarh Porfirije rukopoložio je đakona Darka Nikolića u sveštenički čin

Tokom liturgije, đakon Darko Nikolić, dugogodišnji veroučitelj Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, rukopoložen je u sveštenički čin. Ovaj čin je poseban blagoslov, ne samo za samog sveštenika, već i za celokupnu zajednicu koja se sabrala na ovaj sveti dan.

Nakon bogosluženja, patrijarh je osveštao slavske darove i prelomio slavski kolač, simbole zahvalnosti i duhovnog jedinstva. Sve je prožeto mirom i blagodaću, dok su se lica prisutnih sjajila radošću duhovnom.

Posle liturgije, usledilo je tradicionalno crkveno-narodno sabranje u blizini manastira. Vernici iz svih krajeva okupili su se kako bi zajedno proslavili ovaj veliki dan, učvršćujući svoju veru i ljubav prema Presvetoj Bogorodici. Uz zvuke crkvenih pesama i molitava, sabranje je postalo trenutak jedinstva, gde je svaki prisutni osećao toplinu zajedništva i snagu vere.