Aktuelno iz SPC 05.09.2024 | 22:03

BLAGO IZ SRCA KOSMETA ODLAZI U FRANCUSKU PRESTONICU: Priprema se jedinstvena izložba sakralnog nasleđa Visokih Dečana u Parizu

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
BLAGO IZ SRCA KOSMETA ODLAZI U FRANCUSKU PRESTONICU: Priprema se jedinstvena izložba sakralnog nasleđa Visokih Dečana u Parizu
SPC

Ministar kulture Nikola Selaković izvestio je patrijarha Porfirija o pripremama za predstavljanje umetničkog i duhovnog bogatstva srpske svetinje sa Kosova i Metohije, povodom dve decenije od uvrštavanja na Uneskovu Listu svetske baštine.

U Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, patrijarh srpski Porfirije primio je ministra kulture Republike Srbije Nikolu Selakovića. Tokom ovog susreta, ministar je upoznao patrijarha sa predstojećim događajem – povodom dvadesete godišnjice uvrštavanja Manastira Visoki Dečani na Listu svetske baštine Uneska, u Parizu će biti organizovana izložba posvećena crkveno-umetničkom i sakralnom blagu ovog manastira.

Poglavar SPC izrazio je zahvalnost ministru Selakoviću na ovoj inicijativi i na kontinuiranom angažovanju Ministarstva kulture u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa, naročito svetinja na Kosovu i Metohiji, gde su najugroženije.

Foto: Aleksandar Trifunović
Ikonostas hrama u Visokim Dečanima

Na izložbi u Parizu biće predstavljeno umetničko i duhovno blago Manastira Visoki Dečani, koje vekovima svedoči o veri i postojanosti srpskog naroda. Ovaj manastir, kao jedno od najznačajnijih srednjovekovnih srpskih svetilišta, predstavlja ključnu tačku srpske pravoslavne duhovnosti i kulturnog identiteta.

Ministar Selaković je istakao da ova izložba ima za cilj ne samo predstavljanje umetničkog nasleđa, već i jačanje svesti o važnosti očuvanja kulturnih spomenika, posebno u oblastima gde su ugroženi. Ovo je ujedno i prilika da se šira svetska javnost upozna sa značajem Manastira Visoki Dečani, koji nosi univerzalnu vrednost kao deo svetske baštine.

VIDEO