Ministar kulture Nikola Selaković izvestio je patrijarha Porfirija o pripremama za predstavljanje umetničkog i duhovnog bogatstva srpske svetinje sa Kosova i Metohije, povodom dve decenije od uvrštavanja na Uneskovu Listu svetske baštine.
U Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, patrijarh srpski Porfirije primio je ministra kulture Republike Srbije Nikolu Selakovića. Tokom ovog susreta, ministar je upoznao patrijarha sa predstojećim događajem – povodom dvadesete godišnjice uvrštavanja Manastira Visoki Dečani na Listu svetske baštine Uneska, u Parizu će biti organizovana izložba posvećena crkveno-umetničkom i sakralnom blagu ovog manastira.
Poglavar SPC izrazio je zahvalnost ministru Selakoviću na ovoj inicijativi i na kontinuiranom angažovanju Ministarstva kulture u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa, naročito svetinja na Kosovu i Metohiji, gde su najugroženije.
Foto: Aleksandar Trifunović
Ikonostas hrama u Visokim Dečanima
Na izložbi u Parizu biće predstavljeno umetničko i duhovno blago Manastira Visoki Dečani, koje vekovima svedoči o veri i postojanosti srpskog naroda. Ovaj manastir, kao jedno od najznačajnijih srednjovekovnih srpskih svetilišta, predstavlja ključnu tačku srpske pravoslavne duhovnosti i kulturnog identiteta.
Ministar Selaković je istakao da ova izložba ima za cilj ne samo predstavljanje umetničkog nasleđa, već i jačanje svesti o važnosti očuvanja kulturnih spomenika, posebno u oblastima gde su ugroženi. Ovo je ujedno i prilika da se šira svetska javnost upozna sa značajem Manastira Visoki Dečani, koji nosi univerzalnu vrednost kao deo svetske baštine.
U manastiru Kovilj snimljeni prvi kadrovi antiratne drame Dragoljuba Elčića po scenariju Željka Pržulja, nastale po „Dnevniku ratnog hirurga“ dr Miodraga Lazića, uz podršku Srpske pravoslavne crkve i Filmskog centra Srbije.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
U Nacionalnom muzeju istorije Rumunije otvorena je potresna izložba o najugroženijim svetinjama Evrope – manastirima na Kosovu i Metohiji koji, uprkos nasilju i pokušajima brisanja, ostaju stubovi pravoslavne vere i identiteta jednog naroda.
U svetlosti 20. godišnjice od upisa manastira Visoki Dečani na UNESCO-ovu Listu svetske baštine, u Parizu je otvorena izložba koja se bavi nezamenjivim i univerzalnim vrednostima srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.
Predstavljajući svetu postavku posvećenu Visokim Dečanima, poglavar Srpske pravoslavne crkve podsetio je na neprocenjivu vrednost svetinja na Kosovu i Metohiji, koje su ujedno i simbol duhovne borbe i opstanka.
Na liturgiji u Svetouspenskom manastiru, koju su služili episkopi Konstantin, Nikon i Heruvim, vernici i ugledni predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj doživeli su duhovno osnaženje, jačajući veru, jezik i kulturu.
Na Preobraženje Gospodnje pre tri decenije, omiljeni duhovni vođa je u svojim molitvama i opomenama ukazao na snagu vere, mira i odanosti Bogu, ostavljajući poruku koja i danas inspiriše pravoslavne vernike u svetu punom izazova.
Recept iz Velikog posnog kuvara autorke Nade Marković otkriva kako se od najjednostavnijih sastojaka može napraviti brzo, ukusno i iznenađujuće fino jelo koje će obogatiti svaku trpezu u vreme posta.