Aktuelno iz SPC 02.10.2024 | 23:10

MOSTOVI RAZUMEVANJA: Patrijarh Porfirije čestitao Novu godinu rabinu Isaku Asielu i jevrejskoj zajednici

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
MOSTOVI RAZUMEVANJA: Patrijarh Porfirije čestitao Novu godinu  rabinu Isaku Asielu i jevrejskoj zajednici
Foto: SPC

U čestitki povodom Roš Hašane, poglavar Srpske pravoslavne crkve je pozvao na zajedničke napore pravoslavnih i jevrejskih zajednica za bolju budućnost.

Patrijarh srpski Porfirije, kao nosilac istinskog hrišćanskog duha i ljubavi prema svim narodima, uputio je srdačnu čestitku povodom velikog jevrejskog praznika Roš hašane. Obratio se glavnom rabinu Jevrejske zajednice Srbije, Isaku Asielu, kao i svim pripadnicima te zajednice, izražavajući želju za mirom, blagostanjem i duhovnim napretkom.

Roš hašana je jedan od najvažnijih praznika u jevrejskom kalendaru, i obeležava početak Nove godine prema hebrejskom sistemu datiranja. Ovaj praznik pada na prvi i drugi dan meseca Tišri, što obično odgovara septembru ili oktobru u gregorijanskom kalendaru. Ove godine, Roš hašana se slavi od 2. oktobra uveče do 4. oktobra uveče.

U svojoj čestitki, patrijarh je naveo reči proroka Mojsija, podsećajući na Božju zapovest:

- Prvi dan sedmoga meseca neka vam je odmor, spomen trubni - rekao je patrijarh Porfirije, što je duboka duhovna poruka i znak Božje prisutnosti među izabranim narodom. Njegove reči nose snažnu poruku nade, jer je Roš hašana simbol novog početka, priliku da se čovek približi Bogu i obnovi svoje srce.

Patrijarh je, u duhu međureligijskog dijaloga, izrazio nadu da će pravoslavni hrišćani i Jevreji i dalje zajedničkim snagama odgovarati na izazove vremena. U trenutku kada je svet suočen sa narušenim jedinstvom među ljudima, pozvao je na molitve za mir i dijalog, naglašavajući da samo zajedničkim naporima možemo zalečiti postojeće rane i sprečiti da se otvaraju nove.

Na kraju čestitke, patrijarh Porfirije je iz dubine svog srca poželeo mirnu, uspešnu i blagoslovenu Novu godinu svim Jevrejima, kako u Srbiji, tako i širom sveta, završivši radosnim pozdravom: „Šana Tova ve-metuka!“