Aktuelno iz SPC 25.10.2024 | 19:43

PONOVO NA UDARU SVETINJE U CRNOJ GORI: Zastrašujuće skrnavljenje crkvene trobojke u Mojkovcu preti i upozorava

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
PONOVO NA UDARU SVETINJE U CRNOJ GORI: Zastrašujuće skrnavljenje crkvene trobojke u Mojkovcu preti i upozorava
Printscreen/Eparhija Budimljansko-nikšićka

U porti hrama Blagovesti Presvete Bogorodice, preko svetog znamenja krsta s ocilima, osvanula je petokraka zvezda – simbol koji podseća na mračna vremena i sećanje na bolne rane pravoslavnog naroda.

Hram Blagovesti Presvete Bogorodice u Poljima kod Mojkovca ovih dana suočio se sa nezapamćenim činom vandalizma – crkvena trobojka, simbol vere, jedinstva i tradicije, oskrnavljena je znamenjem koje nosi teret mračnog poglavlja istorije. Preko svetog simbola krsta sa ocilima, crvenom bojom otisnut je simbol petokrake zvezde, znaka ideologije koja je kroz istoriju ostavila duboke rane u dušama pravoslavnog naroda.

U trenutku kada bi hramovi trebalo da budu mesta spokoja i duhovnog uzdizanja, ovo svetogrđe prevazilazi običan vandalski čin, postajući jasan znak mržnje i pretnje. Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština mojkovačka istakli su ozbiljnost ovog čina u svom saopštenju, pozivajući nadležne organe da preduzmu sve korake kako bi se otkrili i procesuirali odgovorni za ovaj strašni napad na svetu znamenitost.

Printscreen/Eparhija Budimljansko-nikšićka
Preko krsta sa ocilima, crvenom bojom otisnut je simbol petokrake zvezde, znaka ideologije koja je kroz istoriju ostavila duboke rane u dušama pravoslavnog naroda

„Ako se zna da je simbol petokrake zvezde znamenje totalitarne, ateističke ideologije i njenog aparata koji je na teritoriji Crne Gore u nedavnoj prošlosti odgovoran za nasilne smrti najmanje stotinu sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve i sistematsku represiju u cilju njenog potpunog uništenja, i još i desetine hiljada nedužnog srpskog naroda po još neotvorenim jamama i bezgrobne mladosti posvuda razasute od te iste petokrake i logora, i Golog otoka, takav akt prevazilazi običan vandalski čin i poprima karakter jasne pretnje, odnosno govora mržnje,“ stoji u saopštenju Eparhije budimljansko-nikšićke.

U saopštenju se izražava zabrinutost da počinioci ovog čina možda ne nameravaju da stanu na ovome, te je njihovo što skorije otkrivanje i kažnjavanje ključno za očuvanje mira i sprečavanje ponavljanja sličnih zlodela.

„Drskost ovog vandalskog čina budi opravdanu bojazan da su njegovi počinitelji spremni i da ga ponove, ali u još težem obliku i sa još težim posledicama,“ ističe Eparhija budimljansko-nikšićka.

Ipak, u duhu ljubavi prema bližnjem i brige za dobrobit zajednice, iz Crkve upućuju apel za izgradnju kulture dijaloga i odgovornosti u javnom govoru.

Printscreen/Eparhija Budimljansko-nikšićka
Oskrnavljena crkvena trobojka ispred Hrama Blagovesi Presvete Bogorodice kod Mojkovica

„Smatramo da ovakvo ponašanje, nažalost, nije izolovan incident, već da predstavlja materijalizaciju verbalnog nasilja kome je Srpska pravoslavna crkva i godinama i u kontinuitetu izložena u delu javne, odnosno političke i medijske scene. Stoga i ovim nemilim povodom, u duhu iskrenog bratoljublja i pastirske brige, još jednom pozivamo sve ljude, a naročito javne delatnike da se slobodnom rečju služe krajnje odgovorno kako bi naše neslaganje služilo za izgrađivanje kulture dijaloga, a ne za širenje mržnje i otvaranje istorijskih rana,“ zaključuju iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Ovaj mračni čin opominje na značaj čuvanja svetinja i očuvanja mira među ljudima, ali i na odgovornost prema nasleđu predaka i budućim generacijama.