Aktuelno iz SPC 28.10.2024 | 18:10

ČUVARI PRAVOSLAVLJA U VUKOVARU: Na praznik Svete Petke osveštani temelji nove crkveno-narodne sale

Izvor: SPC
ČUVARI PRAVOSLAVLJA U VUKOVARU: Na praznik Svete Petke osveštani temelji nove crkveno-narodne sale
Foto: SPC Skup u Dobrim Vodama, u Vukovaru

Pravoslavni narod u Hrvatskoj se okupio u velikom broju, kako bi svojim prisustvom uveličao praznik , u porti istoimene svetinje u mestu Dobre Vode.

U Hrvatskoj se na dan praznika Svete Petke , u mestu Dobre Vode u Vukovaru, okupio veliki broj pravoslavnih vernika ispred hrama, koji je posvećen ovoj svetiteljki. Svetu liturgiju je služio episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, koji je tom prilikom osvetio temelje crkveno-narodne sale nadomak svetinje.

Vladika Heruvim je u svojoj besedi svima poželeo zdravlje i spasenje duše, na praznik koji proslavlja čitav pravoslavni rod.

- Najpre se sećamo Vaskrsenja Hristovoga i te velike spasonosne tajne, a zatim proslavljamo i Svetu majku našu Paraskevu, divnu podvižnicu, koja nas uvek opominje da podvig života našeg treba usmeravati ka Hristu i ka vrednostima koje su zasnovane na postu, na molitvi, na primanju krsta Hristovoga, jer je to zalog večnoga života. Time se ispunjava Jevanđelje Hristovo, time se ispunjavaju zapovesti Hristove, koje se odnose isključivo na čoveka - rekao je Vladika Heruvim.

Foto: SPC
Skup u Dobrim Vodama, u Vukovaru

Među brojnim vernicima, koji su slušali besedu bilo je puno mladih i dece. Episkop je rekao da se iz odnosa čoveka prema bližnjem ogleda i naš odnos prema Bogu.

- Ista ta ljubav zagreva danas ovaj prostor ovde, u ovoj prelepoj dolini, u dolini tihoj, u dolini molitve, ovde pored ove naše male ali prelepe crkve, koja svojom lepotom poziva da dolazimo ka Izvoru života i koja nas neprestano poziva da budemo bolji ljudi.

Tom prilikom je osvećena crkveno-narodna sala, koja će služiti svima na korist, na izgrađivanje zajednice i okpljanja.

-  Ovo je zaista mesto gde se u ljubavi susrećemo, u radosti Hristovoj se okupljamo, jer je to pravi smisao ispunjenja čovekovog bića - naveo je vladika.

Istakao je važnost crkve, kao mesta okupljanja, kao i to da niko u crkvi i kroz crkvu ne može biti ugrožen, jer u njoj vlada mir.

- Meni je danas srce ispunjeno tom velikom radošću! Ovde sam dolazio kao dete i kao mladić, posle kao bogoslov i uvek sam gledao kako ova svetinja raste, a danas posmatram sve ovo i iz još jednog ugla. Iz ugla prvojerarha i pastira poverenog mi naroda Božjeg i zaista se radujem kada vidim da je radost ispunjenja u Hristu ove zajednice prvi i osnovni cilj - rekao je i blagoslovio okupljeni narod vladika Heruvim.