Crkve i manastiri 20.06.2024 | 10:43

DELEGACIJA RUSKE ZAGRANIČNE CRKVE POSETILA STUDENICU: Mitropolit Nikolaj srpskoj svetinji darivao ikonu, simbol povezanosti dva bratska naroda

Izvor: Manastir Studenica
DELEGACIJA RUSKE ZAGRANIČNE CRKVE POSETILA STUDENICU: Mitropolit Nikolaj srpskoj svetinji darivao ikonu, simbol povezanosti dva bratska naroda
manastirstudenica.rs

Velikodostojnici RZC monaštvu Studenice poklonili su ikonu Svete Mučenice Jelisavete, čije su mošti u ruskom manastiru u Svetoj zemlji, a posetu je dodatno osvetlila čudotvorna ikona Bogorodice Kurske “Znamenje”, svetinja grada Kurska i cele Rusije.

U veličanstvenom Manastiru Studenica, dočekana je visoka delegacija Ruske zagranične crkve. Ova poseta, ispunjena duhovnim značenjem i bratstvom, obogatila je duhovni život manastira i vernika koji su prisustvovali.

Delegaciju su predvodili mitropolit njujorški i istočnoamerički Nikolaj, prvojerarh Ruske zagranične crkve, u pratnji mitropolita berlinskog i nemačkog Marka, episkopa štutgartskog Jova i arhiepiskopa čikaškog Petra, zajedno sa sveštenstvom Ruske zagranične crkve. Episkop jegarski i izabrani episkop britansko-irske eparhije SPC Nektarije, pratio je poslanstvo, pružajući toplu dobrodošlicu gostima.

manastirstudenica.rs
Visoku delegaciju predvodio je prvojerarh Ruske zagranične crkve mitropolit Nikolaj

Posetu je dodatno osvetlila čudotvorna ikona Bogorodice Kurske “Znamenje”, svetinja grada Kurska i cele Rusije. Ova ikona, koja je na Spasovdanskoj litiji krsnim hodom bila proneta ulicama i trgovima prestonice, unela je blagoslov i duhovnu radost u Manastir Studenicu. Vernici su imali priliku da se poklone pred ovom svetinjom, osećajući duboku povezanost sa ruskom braćom u veri.

manastirstudenica.rs
Mitropolit Nikolaj je Manastiru Studenica darivao ikonu Svete Mučenice Jelisavete

Središnji događaj posete bila je liturgija koju je služio Mitropolit berlinski Marko, poznat kao veliki prijatelj srpskog naroda. Njegove molitve i blagoslovi ispunili su hram svetlošću i mirom, dodatno osnažujući veze između srpske i ruske pravoslavne zajednice.

manastirstudenica.rs
Čudotvorna ikona Bogorodice Kurske "Znamenje"

Nakon liturgije, bratstvo Manastira Studenica primilo je poseban poklon od Mitropolita Nikolaja – ikonu Svete Mučenice Jelisavete, čije su mošti u ruskom manastiru u Getsimaniji, u Svetoj zemlji. Ovaj poklon simbolizuje duboku duhovnu povezanost i uzajamnu ljubav između dva naroda, podsećajući na zajedničku veru i nasleđe. Ova duhovna veza, ojačana molitvama i zajedničkim svetinjama, ostaje svetionik vere i nade za vernike obe crkve.