Crkve i manastiri 30.07.2024 | 11:46

NOVO DUHOVNO UTOČIŠTE U HERCEGOVAČKOM KRŠU: Vladika Dimitrije osveštao novoizgrađeni Hram Svetog arhangela Gavrila pored Bileće

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
NOVO DUHOVNO UTOČIŠTE U HERCEGOVAČKOM KRŠU: Vladika Dimitrije osveštao novoizgrađeni Hram Svetog arhangela Gavrila pored Bileće
SCC / Eparhija zahumskohercegovačka

U svečanom činu osvećenja, crkva na Bijeloj Rudini dočekala je svoju prvu arhijerejsku liturgiju, koju je služio mitropolit zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski. Posle duhovnog obreda i bogosluženja, usledio je opštenarodni sabor uz trpezu ljubavi i umetničke nastupe.

Na praznik Svetog apostola Akile, miris tamjana i melodija duhovnih pesama ispunili su vazduh Bijele Rudine kod Bileće, dok je mitropolit zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije služio arhijerejsku liturgiju u novom hramu posvećenom Svetom arhangelu Gavrilu. Ovo posebno mesto, osveštano u prisustvu mnogobrojnih vernika i gostiju, postalo je novo utočište duhovnog preobražaja i molitve.

SCC / Eparhija zahumskohercegovačka
Vladika Dimitrije osveštao je novoizgrađeni Hram Svetog arhangela Gavrila pored Bileće

U svojoj nadahnutoj besedi, vladika Dimitrije je podsetio sabrane na veličanstvenu istinu o Hristu kao najlepšem među sinovima ljudskim i jedinom novom pred suncem. On je objasnio da je sve što postoji stvoreno u njemu i kroz njega, uključujući i ovaj novosazdani hram, koji je sada deo Carstva Božjeg. Osvećenje hrama, kao krštenje živog čoveka, simbolično je povezano sa prskanjem osvećenom vodom, miomirisnim mirom i prinosom živom Bogu, čineći ga mestom molitve i podsećanja na reči Jevanđelja.

- U klijeti srca, čovek nalazi mesto za susret sa živim Bogom, a u klijeti hrama prinosi se spasonosna žrtva, najveća tajna otkrivena ljudima - naglasio je vladika Dimitrije, ističući duboku vezu između duhovnog i fizičkog prostora molitve.

SCC / Eparhija zahumskohercegovačka
Novoizgrađeni Hram Svetog arhangela Gavrila

Po završetku bogosluženja, vladika Dimitrije je uputio srdačne čestitke povodom praznika i hramovne slave, izražavajući želju da srca svih sabranih vaskrsnu zajedno sa Hristom, otvarajući se za ljubav, milost i svetlost Božju, za večni život. Podsećajući na čistoću i smirenje srca Majke Božje, vladika je istakao da svako srce, kada se očisti, može postati nalik srcu Bogorodice, noseći u sebi blagodat i život, veru, nadu i novu perspektivu.

SCC / Eparhija zahumskohercegovačka
Novoizgrađeni Hram Svetog arhangela Gavrila
 

Ovo duhovno sabranje nastavljeno je opštenarodnim saborom, gde su umetničke recitacije, pesme i igre doprinele sveopštem veselju. Vredni domaćini pripremili su bogatu trpezu, ugostivši sve prisutne, čime je ovaj dan ostao duboko urezan u srcima svih vernika kao svetionik vere i zajedništva.