Crkve i manastiri 30.07.2024 | 15:39

NEOBIČNA CRKVA BRVNARA U SRCU UŽICA: Oaza duhovnosti i istorije među urbanim pejzažima

Izvor: Rina
Autor: Saša Tošić
NEOBIČNA CRKVA BRVNARA U SRCU UŽICA: Oaza duhovnosti i istorije među urbanim pejzažima
RINA

Hram Svetog Marka, koji čuva bogatu riznicu, nekada je bio jedini u gradu na Đetinji. Danas predstavlja jedinstvenu svetinju sa zvonikom koji mu daje dodatnu posebnost među modernim zgradama kojima je okružen.

Skrivena među modernim zgradama u srcu Užica, na mestu nekada poznatom kao Stara Varoš, stoji Crkva Svetog Marka. Ovaj sakralni dragulj, gotovo neprimetan sve dok se ne nađete pred njenim ulazom, predstavlja jedinstveno svedočanstvo duhovnog i kulturnog života ovog grada. Podignuta je 1828. godine na temeljima starijeg hrama iz 1721. godine i danas je zaštićeno kulturno dobro od velikog značaja.

RINA
Crkva Svetog Marka u Užicu

- Crkva je, prema svemu sudeći, izgrađena za vreme vladavine Miloša Obrenovića, na mestu gde je nekada stajala crkva brvnara, podignuta nakon Požarevačkog mira. Hrišćanskim podanicima u Turskom carstvu tada je omogućeno da grade svoje hramove. O prvobitnoj crkvi nema mnogo podataka, ali se pretpostavlja da je stradala nakon 1739. godine tokom turske odmazde - objašnjava Katarina Dogandžić Mićunović, viši kustos Narodnog muzeja u Užicu, prenosi Rina.

Krajem 19. veka, jugozapadno od hrama, podignut je zvonik visine 18 metara, koji svojim izgledom podseća na sahat-kule karakteristične za orijentalnu arhitekturu. Ovaj zvonik daje crkvi Svetog Marka posebnu notu i čini je jedinstvenom u Užicu, čuvajući duh prošlih vremena.

RINA
Ikonostas užičke Crkve Svetog Marka

- Koncepcija građevine je slična tradicionalnom narodnom graditeljstvu crkava-brvnara, dok su neki njeni elementi izvedeni pod uticajem islamske arhitekture. Ovaj uticaj su u sakralno graditeljstvo jugozapadne Srbije uneli majstori Osaćani iz Bosne. Enterijer crkve, iako nevelik, ostavlja utisak prostranosti zahvaljujući skladno izvedenom drvenom svodu i rasporedu crkvenog mobilijara - dodaje Dogandžić Mićunović.

Crkva Svetog Marka čuva bogatu riznicu vrednih ikona i bogoslužbenih predmeta, među kojima se nalaze i dela užičkih zanatlija. "U Narodnom muzeju Užice čuva se ikona Deizisa iz 1829. godine sa srebrnim okovom, dar užičkog kujundzijskog esnafa. U riznici crkve nalaze se i filigranski krstovi, relikvije i hadžijske ikone, svedočeći o duhovnom bogatstvu ovog hrama," kaže Dogandžić Mićunović.

RINA
Crkva brvnara u centru Užica

Ova svetinja, posvećena Svetom Marku, nije samo mesto bogosluženja; ona je i centar kulturnih i duhovnih događanja u Užicu. Tokom godine, u crkvi se održavaju predavanja na teme iz oblasti vere i savremenog života sa aspekta pravoslavlja. Vernici se često okupljaju na atuli koja okružuje crkvu, zastrta lepim ćilimima, kako bi razgovarali i delili svoja iskustva.

RINA
Celivajuća ikona Svetog Marka užičkoj crkvi brvnari

Sveštenici ove crkve, zajedno sa brojnom pastvom, posvećeno brinu o duhovnom životu vernika, ali i o uređenju porte crkve, koja je jedna od najlepše uređenih u ovom delu Užica. Tako Crkva Svetog Marka, svojim jedinstvenim spojem duhovnosti, istorije i kulture, ostaje neprocenjivo blago u srcu Užica, čuvajući duh prošlih vremena i inspirišući nove generacije.