Duhovna riznica 19.05.2024 | 21:24

BESEDA VLADIKE NIKOLAJA VELIMIROVIĆA O MAJKAMA: One su bića najsličnija Bogu, zato se poklonimo materinstvu, jer je slika ljubavi Božje

Izvor: Religija
BESEDA VLADIKE NIKOLAJA VELIMIROVIĆA O MAJKAMA: One su bića najsličnija Bogu, zato se poklonimo materinstvu, jer je slika ljubavi Božje
Wikipedia

Samo majka može da nađe nešto dobro i u najgorem sinu i u najgoroj ćerki , kao što je Hristos u svakom grešniku video neko dobro. Poklonimo se zato materinstvu jer su slika ljubavi Božje. Kako kaže vladika Nikolaj Velimirović, da nije bilo svetih majki, mnogi svetitelji i svetiteljke, i stubovi pravoslavlja, ne bi bili upisani u naš kalendar.

Vladika Nikolaj Velimirović govoreći u svojoj besedi o majkama je rekao da je često postavljao sebi pitanje kakvo je to biće i naveo odgovor koji je dobio prilikom jednog događaja koji nije nikada zaboravio.

- Bio sam kao đak prisutan na streljanju jednog razbojnika. Bio je osuđen na smrt, vezan za kolac nad iskopanom rakom. Žandarmi s puškama su čekaju komandu za streljanje. U tom se pojavila jedna žena, pa kršeći ruke počela preklinjati:

- Gospodo, nemojte ga ubijati, ne znate koliko je on dobar bio. Naveden je na zlo, učinio je jedno nedelo, a ja znam mnogo njegovih dobrih dela. Ako vi ne verujete meni, pitajte komšije, oni će posvedočiti. Preklinjem vas, ne ubijajte njega, evo, ubijte mene.

shutterstock
Molitva majke u crkvi

Ovaj događaj se duboko ureza u dušu vladike Nikolaja.

- A kad sam kasnije učio u bogosloviji, kako je Hristos došao u svet da umre za grešnike, da spase grešnike, ja sam se uvek sećao ove majke - rekao je vladika Nikolaj.

- Isto kao što majka, i samo majka, može da nađe nešto dobro i u najpropalijem sinu i u najpropalijoj ćerki svojoj? Poklonimo se zato materinstvu, jer su slika ljubavi Božije. Da nije bilo svetih matera, mnogi Svetitelji i Svetiteljke, i stubovi Pravoslavlja, ne bi bili upisani u naš kalendar. Kad se sećamo našeg Svetog Save, zar možemo zaboraviti majku njegovu, svetu Anu? I kako bismo mogli pomisliti da su se svi vladari naši iz dinastije Nemanjića - Sveti Stefan Prvovenčani, pa Milutin i Dragutin, Sveti Stefan Dečanski, pa car Uroš -posvetili bez uticaja njihovih svetih, bogougodnih matera? Iz svetog korena, sveto je i stablo - istakao je vladika Nikolaj.

Srećna republika
Sveće i molitva


On je naveo da će doći vreme kada će se istorija srpskoga naroda pisati pažljivije i pravednije.

-Tada će se izneti i razjasniti i velika uloga i blagotvoran uticaj srpskih majki na celo tkivo naše slavne istorije. Aj, braćo moja, poštujmo zato majke, i svoje i tuđe. Jer svaka je majka po prirodi, kao majka, slična Hristu Spasitelju. Stradanja matera za decu njihovu, telesna i duševna, zaista su slična stradanjima Hristovim za sav rod ljudski, i teško da možemo shvatiti ljubav Hristovu prema ljudima, ako ne poznajemo ljubav materinsku, kojoj je ona najsličnija- rekao je Vladika Nikolaj i dodao:

- Poklonimo se svetim majkama i ženama srpskim, i pomolimo se sa blogodarnošću Gospodu Bogu: „O, Svevišnji Gospode, Bože, hvala Ti što si darovao srpskom narodu takve i tolike matere, koje ostadoše verne zakonu Tvome. Uvedi ih, Gospode, u Carstvo Tvoje večno, tamo gde se u višnjoj i večnoj Srbiji sija lik Svetoga Save i Svete Petke srpske, i Duhom Tvojim Svetim, Gospode blagi, ispuni, osnaži i upravi sadašnje i buduće majke, ovoga Tvoga krstonosnog pokolenja, koje će Tebi služiti i Tobom se proslavljati. I pomozi nam, Oče naš nebesni, da se i mi, kao deca Tvoja, vežemo uz Tebe ljubavlju dece prema roditelju svome, a Ti se veži uz nas ljubavlju roditelja prema deci svojoj, da Ti budeš naš i mi Tvoji, na vek veka. Amin.