Duhovna riznica 05.08.2024 | 20:32

CARIGRADSKI PATRIJARH POZVAO NA MIR: “Pred nama su kritični sati!”

Izvor: vimaorthodoxias.gr
CARIGRADSKI PATRIJARH POZVAO NA MIR: “Pred nama su kritični sati!”
Profimedia

Poglavar Carigradske patrijaršije bogoslužio je u Prvoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice Neohorije na Bosforu, potom je Ahmetu Andreasu Ozgunesu, koji je prešao u pravoslavlje, dodelio počasnu titulu arhonta, a u besedi je upozorio na složenost situacije na Bliskom Istoku.

Carigradski patrijarh Vartolomej bogoslužio je u popodnevnim časovima u Prvoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice Neohorije na Bosforu, na praznik Blage Marije. Patrijarh je u svojoj besedi, između ostalog, poželeo da u našem nemirnom svetu, posebno na Bliskom Istoku, koji je ponovo na iskušenju sukoba, zavlada mir, jer su kritični sati pred nama.

Profimedia
Carigradski patrijarh Vartolomej

Zatim je u kancelariji Arhontskog beležnika potpisao dokument kojim dodeljuje titulu arhonta Ahmetu Andreasu Ozgunesu, koji je pre 15 godina prešao u pravoslavlje. Arhont je počasna titula koja se dodeljuje istaknutim vernicima za njihove zasluge i doprinos Crkvi. Titula arhonta tradicionalno je povezana sa Carigradskom patrijaršijom, ali je dodeljuju i druge pravoslavne crkve.

Arhonti su obično ugledni laici, često istaknuti članovi zajednice, koji su se istakli u oblasti dobrotvornog rada, podrške crkvenim projektima, kulturnom očuvanju ili drugim oblicima službe crkvi i društvu. Dodeljivanje titule arhonta smatra se velikom čašću i nosi sa sobom moralnu odgovornost i obavezu da se nastavi sa radom na dobrobit crkvene zajednice.

Profimedia
Carigradski patrijarh Vartolomej
 

Patrijarh Vartolomej je, obraćajući se novom arhontu, pohvalio njegovu privrženost hrišćanskim principima i uzoran život kao člana ove crkvene zajednice i zahvalio mu na sveukupnoj pomoći koju je pružio zajednici Antalije. Novi arhont je zahvalio patrijarhu na velikoj počasti i blagoslovu prema njemu.

Potom je u porti hrama u prisustvu patrijarha Vartolomeja upriličeno svečano otvaranje kulturne manifestacije, tokom koje je predstavljena izložba odabranih fotografija različitih umetnika, sa dva organizovana fotografska takmičenja u znak sećanja na Nikolaosa Maginasa.