Duhovna riznica 29.09.2024 | 18:06

ŽIVOTINJSKA GLAVA NA LJUDSKOM TELU (VIDEO): Teolog Aleksandar Đurđević otkriva zbog čega je Sveti Hristifor ovako prikazan

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ŽIVOTINJSKA GLAVA NA LJUDSKOM TELU (VIDEO): Teolog Aleksandar Đurđević otkriva zbog čega je Sveti Hristifor ovako prikazan
Credit: Raimund Franken / imageBROKER / Profimedia, Printscreen/Youtube/Republika News

Otkrivamo tajne neobičnog prikaza ovog svetitelja na freskama i ikonama, osvetljavajući dublje značenje simbolike koja na prvi pogled izaziva čuđenje.

Najneobičnije prikazan svetac u hrišćanstvu, Sveti Hristifor, nosi u sebi ne samo duboku duhovnost, već i intrigantne prikaze koji izazivaju znatiželju i ponekad zbunjuju vernike. U pravoslavnoj tradiciji, on je često ikonopisan tako da nosi jedinstvene karakteristike, među kojima je posebno zanimljivo pitanje – zašto je predstavljen sa glavom životinje? Ova neobičnost, koja na prvi pogled može delovati neprikladno, zapravo nosi duboko simboličko značenje i povezuje se sa životom svetitelja.

Shutterstock.com
Freska na kojoj je prikaz Svetog Hristifora

Teolog Aleksandar Đurđević, u razgovoru za portal Religija, osvetljava ovu temu i ukazuje na specifičnosti prikaza Svetog Hristifora.

- Može da bude neprijatna situacija kada jedan vernik uđe u manastir i vidi ljudsko telo, telo čoveka, i glavu životinje. I upravo je to jedan od prikaza Svetog Hristifora - naglašava Đurđević, teolog i veroučitelj, objašnjavajući da ovakvi prikazi nisu česti na Istoku, a još manje na Zapadu.

- Sveti Hristifor je prikazan na dva načina: kao svetitelj sa psećom ili konjskom glavom, te kao onaj koji nosi Hrista na leđima. Prema monasima sa Svete gore , želja svetitelja bila je da bude oslikan na ovaj način kako bi izbegao da izaziva moralna iskušenja zbog svoje lepote - kaže Đurđević, dodajući da su postojali i navodi o magarećoj glavi, ali je te spekulacije opovrgao blaženopočivši patrijarh Pavle.

Printscreen/Youtube/Republika News
Teolog i veroučitel Aleksandar Đurđević

- Postoje navodi da je u pitanju magareća glava, ali blaženopočivši patrijarh Pavle je to opovrgao rečima da su takvi navodi nastali zbog turističke atraktivnosti ili verske zatucanosti i gluposti. Dakle, nikako nije reč o magarećoj glavi - naglašava Đurđević i nastavlja:

- Drugi prikaz Svetog Hristifora jeste sa jednim dečakom na leđima kako prelazi reku - dodaje Đurđević. Ova scena, koja svedoči o svetiteljevom delovanju i njegovoj ulozi kao nosioca Hrista, postala je najprepoznatljivija ikona.

- Hristiforovo ime na grčkom zapravo znači Hristonosac, a predanja kažu da je svetitelj, u trenutku opasnosti, preneo samog Hrista preko reke, što oslikava njegovu odanost i hrabrost- ističe teolog Aleksandar Đurđević.

Shutterstock.com
Ikona Svetog Hristifora

Da informacije na internetu često mogu biti nerelevantne, dokaz je i priča o Svetom Hristiforu. Naime, u jednom od objašnjenja na internetu pominje se navodno predanje po kojem je imao naglašenu telesnu lepotu, koja je privlačila brojne žene, pa se, u nameri da se odbrani od njih, Sveti Hristifor molio Gospodu da mu naruži lice.

O ovakvim navodima sa interneta, teolog Aleksandar Đurđević kaže:

- I čak i da je to istina, Sveti Hristifor je time učinio delo dostojno svetitelja, dostojno Boga - ističe Đurđević, objašnjavajući da je njegovo delovanje bilo usmereno ka tome da nikoga ne dovede u moralnu dilemu, već da ostane u službi Gospoda.

Credit: Raimund Franken / imageBROKER / Profimedia
Freska na kojj je Sveti Hristifor prikazan sa životinjskom glavom

Uprkos tome što su prikazi Svetog Hristifora retki, mogu se pronaći i u Srbiji.

- Lično sam imao prilike da budem u Manastiru Sukovu, kod Pirota, gde se za desnom pevnicom nalazi freska Svetog Hristifora sa psećom ili konjskom glavom. Potom, takav prikaz nalazi se i u Manastiru Gradište, kod Bara. Jedan prikaz Svetog Hristifora sa životinjskom glavom je i u Donjim Korminjanu, kod Gnjilana, i u kapeli Manastira Hilandar - kaže Đurđević, ističući da takvi prikazi svetitelja ostavljaju snažan utisak na vernike, podstičući ih da dublje razumeju simboliku i bogatstvo pravoslavne tradicije.

Iako informacije o Svetom Hristiforu mogu varirati, njegov lik i duhovno nasleđe ostaju neizostavni deo bogate pravoslavne ikonografije, osvetljavajući put svetlosti i milosti kroz svaku fresku i ikonu. U ovom kontekstu, Hristifor ne samo da nosi Hrista, već i nas kao vernike, pozivajući nas da se suočimo sa sopstvenim iskušenjima i izazovima na putu vere.

VIDEO