Duhovna riznica 04.10.2024 | 06:00

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "U bilo kakvoj nevolji i bedi da se nađeš – seti se da je Gospod blizu, i ispuni se hrabrim trpljenjem"

Autor: M.M.
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "U bilo kakvoj nevolji i bedi da se nađeš – seti se da je Gospod blizu, i ispuni se hrabrim trpljenjem"
Schutterstock Molitva, Ilustracija

Sveti Teofan nas poziva da, u trenucima nevolje, ne zaboravimo da je Gospod uvek blizu. Baš kao što je on iznenada pomogao apostolima koji su se našli u oluji, tako će i nama pružiti svoju pomoć i zaštitu. Njegova prisutnost nas inspiriše da se suočimo sa izazovima hrabro i strpljivo. Unutrašnja snaga i blagodat dolaze iz čvrste veze s Gospodom, a ne iz spoljašnjih okolnosti. Iako život može ostati pun neizvesnosti, unutrašnje blaženstvo može nas pratiti ako budemo s Njim.

U svetu punom neizvesnosti i izazova, misao Svetog Teofana za 15. petak po Pedesetnici, podsećaju nas na važnost vere i unutrašnje snage. Njegova misao: "Ne bojte se, ja sam, ne plašite se“ (Mk. 6, 50) osvetljava put nade, čak i u najtežim trenucima.

Sveti Teofan nas poziva da, u trenucima nevolje, ne zaboravimo da je Gospod uvek blizu. Baš kao što je on iznenada pomogao apostolima koji su se našli u oluji, tako će i nama pružiti svoju pomoć i zaštitu. Njegova prisutnost nas inspiriše da se suočimo sa izazovima hrabro i strpljivo.

Ova poruka nije samo utešna, ona nas podstiče da se oslonimo na veru, molitvu i predanost Božjoj volji. Unutrašnja snaga i blagodat dolaze iz čvrste veze s Gospodom, a ne iz spoljašnjih okolnosti. Iako život može ostati pun neizvesnosti, unutrašnje blaženstvo može nas pratiti ako budemo s Njim.

Naša potraga treba da bude usmerena prema unutrašnjem miru, a ne prema spoljašnjim priznanjem. U ovom duhovnom spajanju s Gospodom, pronaći ćemo pravi izvor snage i hrabrosti, što je najvažnije za svakoga ko se suočava s nevoljama.

"Ne bojte se, ja sam, ne plašite se (Mk.6,50). Eto potpore nadi našoj! U bilo kakvoj nevolji i bedi da se nađeš – seti se da je Gospod blizu, i ispuni se hrabrim trpljenjem. Kao što je tada iznenada pomogao apostolima, koji su upali u nevolju na moru, tako će i tebi, koji si u teškoći, iznenada javiti svoju pomoć i zastupništvo. On je svagda i uvek spreman sa svojim pokrovom. Stani samo i ti sa Njim ili pored Njega sa verom, molitvom, nadom i predanošću Njegovoj svetoj volji. Odatle će proizaći spajanje duha sa Gospodom, a iz njega se roditi svako blago. Međutim, to ne znači da će samim tim odmah doći i dostojanstvo i slava i čast i tome slično. Spoljašnje može da ostane kao što jeste, ali će zato doći hrabra i blagodušna istrajnost u poretku događaja koji će Gospod ustrojiti za svakoga. A to i jeste glavno što treba da traži svaki nevoljnik. Cpećy unutra, a ne spolja. Unutrašnje blaženstvo je uvek kod onoga ko je u živoj vezi sa Gospodom".

Duhovna riznica 06:00 | 25.09.2024

MISAO ZA SVAKI DAN U GODINI: Molitva je primalac Božjeg dejstva, a najbolja glasi: "Gospode, učini sa mnom kako sam hoćeš"!"

Sveti Teofan Zatvornik u svojoj knjizi 14. srede po Pedesetnici ukazuje na to kako su Božji sledbenici, suočeni s "olujom na moru", simbol svakog čoveka u borbi sa životnim izazovima. Iako se Gospod čini nepomičnim i statičnim, jasno stavlja do znanja da je uvek prisutan, prateći sve šta se dešava. On reaguje samo kada su ljudski napori nedovoljni, čime se osigurava da se Njegov plan ostvari.

Duhovna riznica 06:00 | 29.09.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako je moguće da mnogi veruju, a da malo njih živi po veri?

Sveti Teofan Zatvornik za današnji dan, nedelju četrnaestu po Pedesetnici, podseća na parabolu o kraljevskoj svadbi iz Jevanđelja, gde car poziva zvanice na svadbu svog sina. Ova priča nam jasno ukazuje na suštinsku poruku: svadba simbolizuje Carstvo nebesko, dok je poziv na nju propoved Jevanđelja. Mnogi, međutim, odbacuju ovaj poziv zbog svakodnevnih briga i obaveza.

Duhovna riznica 06:00 | 02.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Bogopredanost je viši stepen naravstvenog savršenstva, i do nje se ne dolazi odmah čim se spozna njena vrednost"

Sveti Teofan nas podseća da nije u redu da se oslanjamo samo na materijalnu sigurnost. Umesto toga, trebali bismo da se trudimo da razvijamo unutrašnju snagu i veru. Kada smo otvoreni za Božiju volju, postajemo sposobniji da se suočimo sa životnim izazovima i ostvarimo prave plodove u našim životima. Kao obični ljudi, pozvani smo da živimo s poverenjem i hrabrošću, znajući da Božija milost vodi i prati svaki naš korak. Naš put prema ispunjenju počinje kada se oslobodimo strahova i predamo se ljubavi i dobrom delu, baš kao što su to činili apostoli.