Islam 15.03.2025 | 21:34

NAKON DNEVNOG POSTA POČASTITE SE UKUSNOM HRSKAVOM PILETINOM: Provereni recept za preukusni iftar

Izvor: religija.rs
NAKON DNEVNOG POSTA POČASTITE SE UKUSNOM HRSKAVOM PILETINOM: Provereni recept za preukusni iftar
Shutterstock/nelea33 Porodica za vreme Ramazanskog posta

Ova piletina je odlična kao užina, za roštiljanje ili kao glavni obrok s prilogom po izboru.

Mesec Ramazan počeo je 1. marta i traje do 29. marta.Tokom 29 dana, muslimani će se od svitanja do sumraka suzdržavati od hrane i pića, ali i nastojati da kroz post, molitvu i dobra dela steknu Božiju milost.

Obrok koji smeju da jedu, kada zađe sunce - iftar, treba da bude energetski bogat, kako bi se ovaj podvig prevazišao. Upravo zato smo za naše čitaoce, koji poštuju Ramazanski post odvojili jedan recept, koji se rado servira u muslimanskim restoranima.

Hrskava piletina

Za ljubitelje hrskave, sočne piletine s bogatim začinima, ovako spremljena piletina je pravi izbor. Savršeno pripremljeni komadići piletine sa zlatnom koricom izvanredno će se slagati uz razne priloge, a uživanje u svakom zalogaju je zagarantovano.

Potrebni sastojci:

  • 600 g pilećih fileta (po mogućstvu, koristite pileće batke ili pileća prsa, u zavisnosti od vaših preferencija)
  • 1 velika kašika vegete (možete koristiti i domaću začinsku mešavinu)
  • 1 mala kašika svežeg mlevenog bibera (za jači ukus, možete dodati i beli biber)
  • 1 mala kašika majčine dušice (osim toga, možete dodati i origano ili ruzmarin za dodatnu aromu)
  • 1 mala kašika kurkume (ovaj začin daje lepu boju i blag ukus)
  • 2 velike kašike maslinovog ulja (ili biljnog ulja po izboru)
  • 100 g brašna (za bolju hrskavost, možete koristiti i kukuruzno brašno ili mešavinu brašna)
  • 3 jaja (umutiti ih sa malo soli i bibera)
  • 2 kašike senfa (deluje kao pojačivač ukusa)
  • 100 g kornfleksa (za savršenu hrskavu koricu, možete koristiti i kukuruzne pahuljice sa nižim sadržajem šećera)

Priprema:

shutterstock.com
Porodica za vreme Ramazanskog posta

 

Priprema marinade za piletinu

Piletinu isecite na tanke i male komade, otprilike veličine zalogaja. Stavite je u veliku posudu i dodajte začine: vegetu, biber, majčinu dušicu, kurkumu, senf i maslinovo ulje. Dobro promešajte, tako da svi komadići piletine budu ravnomerno prekriveni marinadom. Ostavite da piletina odstoji u marinadi 10-15 minuta, kako bi začini prodrli i obogatili ukus.

Priprema za pohovanje

U međuvremenu, sameljite kornfleks u blenderu ili u plastičnoj kesici uz pomoć valjka za testo, tako da dobijete male komadiće koji će služiti kao hrskavi premaz. Stavite brašno u jednu posudu, u drugu posudu stavite umućena jaja, a u treću posudu stavite samleven kornfleks. Svaki komadić piletine prvo uvaljajte u brašno, potom ga umočite u jaja i na kraju u kornfleks smesu. Pazite da svaki komad bude ravnomerno prekriven svim slojevima, što će rezultirati savršenom hrskavom koricom.

Prženje piletine

U velikom tiganju zagrejte duboko ulje (najbolje je koristiti ulje sa visokim dimnim temperaturama, poput biljnog ili suncokretovog ulja). Kada je ulje dovoljno vruće (testirajte sa malim komadićem piletine, ako počne odmah cvrčati, spremno je), pažljivo stavljajte komadiće piletine u tavu. Pržite ih u malim serijama kako biste obezbedili ravnomerno pečenje. Piletinu pržite 3-4 minuta sa svake strane, dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Pazite da temperatura ulja ostane stabilna, kako bi piletina bila hrskava spolja, a sočna iznutra.

Serviranje

Shutterstock/Mad-Max7
Predlog za serviranje

 

Kada je piletina pečena, stavite je na papirne ubruse kako bi se uklonio višak masnoće. Poslužite odmah dok je još vruća, uz omiljeni prilog, poput pečenog povrća, salate, umaka od paradajza ili uz krompir.

Saveti

 Ako želite da piletina bude još hrskavija, možete ponoviti proces pohovanja: nakon što je jednom uvaljate u brašno, jaja i kornfleks, pustite da odstoji nekoliko minuta, pa ponovite isti postupak. Ovaj recept možete prilagoditi po svom ukusu dodavanjem začina poput paprike, kvasca u prahu (za još puniji ukus) ili čili praha za pikantniji efekat. Ova piletina je odlična kao užina, za roštiljanje ili kao glavni obrok s prilogom po izboru.

Ovaj hrskavi pileći zalogaj savršen je i uz umak po vašoj želji, poput umaka od jogurta sa limunom ili začinjenog roštilj umaka.