Katoličanstvo 01.07.2024 | 20:17

NOVE, STROGE, SMERNICE U VATIKANU: Sveta stolica uredbom zabranila vidljive tetovaže i pirsinge za radnike Bazilike Svetog Petra

Izvor: Tanjug / Religija
NOVE, STROGE, SMERNICE U VATIKANU: Sveta stolica uredbom zabranila vidljive tetovaže i pirsinge za radnike Bazilike Svetog Petra
Shutterstock Bazilika Svetog Petra u Vatikanu

Portparol Bazilike Enco Fortunato istakao je da se ovim činom formalizuju prethodna pravila koja se odnose na 170 službenika odeljenja za konzervaciju i održavanje, ali je istovremeno demantovao da će nevenčani zaposlenici biti isključeni s posla.

U srcu katoličke vere, unutar svetih zidina Bazilike Svetog Petra, nova uredba objavljena tokom vikenda izazvala je talas reakcija među vernicima i radnicima. Vatikan je zabranio radnicima u Bazilici Svetog Petra da imaju vidljive tetovaže ili pirsing, postavljajući nove standarde za oko 170 službenika po ugovoru odeljenja za konzervaciju i održavanje ovog svetog zdanja.

Shutterstock
Enco Fortunato, portparol Bazilike Svetog Petra

Portparol Bazilike Svetog Petra Enco Fortunato u izjavi za Rojters pojasnio je da nova uredba kodifikuje norme koje su "bile na snazi u prošlosti u drugačijem obliku". Ovim potezom Sveta stolica želi da očuva dostojanstvo i svetost prostora, naglašavajući važnost spoljašnjeg izgleda, koji odražava unutrašnje vrednosti.

Fortunato je takođe demantovao navode italijanske štampe da će zaposlenima koji su u nevenčanim vezama biti zabranjeno da rade u Bazilici Svetog Petra. Uredba je, ipak, jasna u svojoj poruci da osoblje mora imati "primerno versko i moralno ponašanje, uključujući privatni i porodični život, u skladu sa doktrinom Crkve".

Shutterstock
Bazilika Svetog Petra u Vatikanu

Katolička crkva tradicionalno smatra da su seksualni odnosi između nevenčanih parova grešni, što ovu uredbu čini dodatno značajnom u kontekstu crkvenih pravila i etike. Ovaj naglasak na moralnom ponašanju prati teološke osnove crkve, koje teže očuvanju čistoće vere i načela.

Papa Franja, poznat po stavovima koji često izazivaju polemike među konzervativcima, više puta je naglašavao potrebu da se Katolička crkva fokusira na milosrđe i oprost, umesto na strogo sprovođenje pravila. Njegove izjave podstiču raspravu o ravnoteži između doktrine i milosrđa, otvarajući vrata za dijalog unutar same crkve.

Ova uredba predstavlja još jedan korak u stalnoj misiji Vatikana da održi svetost i pobožnost unutar svojih zidina, dok se suočava s izazovima savremenog doba. Iako se suočava s kritikama i različitim tumačenjima, Vatikan ostaje posvećen svojoj duhovnoj misiji, nastojeći da kroz ovakve mere očuva veru i vrednosti koje vekovima čuva.