Praznici i sveci 20.09.2024 | 05:00

DANAS JE PRETPRAZNIŠTVO MALE GOSPOJINE: Hrabrost Svetog mučenika Sozonta pred ognjem i u odbrani vere

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DANAS JE PRETPRAZNIŠTVO MALE GOSPOJINE: Hrabrost Svetog mučenika Sozonta pred ognjem i u odbrani vere
SPC

Kao pastir iz Likaonije, suočen sa surovim progonima i iskušenjima, ovaj svetac je svojom nepokolebljivom verom i hrabrošću postao simbol duhovne snage, ostavivši dubok i trajan uticaj u hrišćanskoj tradiciji.

Danas Srpska pravoslavna crkva, sa dubokim poštovanjem i pobožnošću, obeležava dan Svetog mučenika Sozonta, čija vera i hrabrost i dalje predstavljaju svetionik i inspiraciju za sve hrišćane. Rođen u Likaoniji, u vreme kada je hrišćanstvo bilo suočeno sa neizmernim progonima, Sveti Sozont bio je pastir ovaca i uzoran čuvar Božjeg zakona, posvećen ne samo svojim dužnostima, već i poučavanju vernosti i pobožnosti među svojim vršnjacima.

Sveti Sozont je bio obdaren posebnim darom i viđenjem, kroz koje je saznao da će mu biti suđeno da postrada za Hrista. Njegova odlučnost da ostane veran svom Gospodu bila je nepopustljiva, čak i pred licem velike opasnosti. Tokom vladavine Maksimijana, igemona Kilikijskog, koji je sprovodio oštar progon hrišćana, Sozont se suočio sa odlučujućim trenutkom.

Printscreen/Facebook/Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Surčinu
Ikona Svetog mučenika Sozonta

U obližnjem gradu Pompeopolju, gde su neznabošci obožavali zlatni idol, Sozont je, vođen Božjim duhom, napustio svoje ovce i ušao u hram. Tamo je hrabro srušio ruku zlatnog idola, razdrobio je i podelio siromasima, time ukazavši na besmisao idolopoklonstva i duboku posvećenost veri. Ovaj čin hrabrosti izazvao je veliku uzbunu među neznabošcima, koji su ubrzo počeli da traže krivca.

Da bi zaštitio druge od patnji koje bi mogli trpeti zbog njegovog dela, Sozont je sam otišao pred igemona i priznao svoju veru i delovanje. Njegova patnja nije imala granica: prvo su ga mučili udarcima, zatim obesili na drvo i strugali gvozdenim četkama. Kada su ga skoro potpuno iscrpeli, stavili su ga na oganj, gde je Sveti Sozont, predajući svoju svetu dušu Bogu, postao mučenik oko 304. godine.

Mošti Svetog Sozonta, koje su čudotvorno delovale, postale su predmet poštovanja i pobožnosti, a u čast njegovog mučeništva sagrađen je hram. Danas, dok se prisećamo njegovog hrabrog mučeništva, neka nas njegov primer inspiriše da i mi, u svojim životima, budemo verni Gospodu i hrabro sledimo njegove stope. Sveti mučenik Sozont, moli se za nas i budi svetlost u našim srcima.