Praznici i sveci 25.09.2024 | 05:00

DANAS JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK AVTONOM: Sagradio je Crkvu Svetog Arhangela Mihaila, a nad njegovim moštima mnogi su ozdravili!

Autor: M.M.
DANAS JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK AVTONOM: Sagradio je Crkvu Svetog Arhangela Mihaila, a nad njegovim moštima mnogi su ozdravili!
SPC Sveti sveštenomučenik Avtonom

Kada je saznao da se u blizini Soreosa nalazi mesto Limna u kome žive samo neznabošci, ovaj svetac je otišao tamo i hrabro počeo da propoveda o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vere u jednog Boga i uskoro mnogi poverovaše u njegove reči.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Sveštenomučenika Avtonoma koji je živeo i propovedao hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije zapovedio veliki progon hrišćana. Tada se povukao u Vitiniju Azijsku, u mesto zvano Soreos. Tu je mnoge preveo u hrišćanstvo, i sagradio crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Obitavao u kući nekoga dobrog hrišćanina Kornelija, koga Avtonom posveti najpre za prezvitera, a potom i za episkopa.

Nedaleko od grada Soreosa nalazilo se mesto Limna, naseljeno samo neznabošcima. Sveti Avtonom je otišao u to mesto i ubrzo je prosvetlio mnoge Jevanđeljem Hristovim.

To je naljutilo neznabošce, pa su oni jednoga dana uleteli u crkvu sv. Arhangela Mihaila u Soreosu, i na službi Božjoj su ubili Avtonoma u oltaru, i mnoge druge hrišćane u hramu.

U vreme cara Konstantina na grobu Sveti Avtonoma je podignut hram, a to je uradio neki carski velmož Sevirijan. Na 200 godina posle svoje smrti javio se jednom vojniku, po imenu Jovanu. On je posle otkopao mošti Svetog Avtonoma, koje je našao netruležne. 

"I mnogi bolesnici dobiše zdravlje od moštiju svetiteljevih. Tako Bog proslavi onoga koji Njega proslavljaše dok življaše u telu", piše u žitiju ovog ugodnika Božjeg.