Mrsni recepti 26.06.2024 | 21:03

PITA OD PLAVOG PATLIDŽANA I BUKOVAČE: Starinski obrok, posebno popularan u letnjim mesecima

Izvor: Religija
PITA OD PLAVOG PATLIDŽANA I BUKOVAČE: Starinski obrok, posebno popularan u letnjim mesecima
Shutterstock

Patlidžan se, zajedno sa mnogim drugim povrćem, začinima i kuhinjskim tehnikama, proširio po Balkanu kroz tursku kuhinju, pa se tako našao i u ovom receptu starom preko 200 godina.

Sastojci:

1 veći plavi patlidžan

250 g bukovače

3 jaja

500 g kora za pitu i gibanicu (u originalnom receptu su domaće kore)

3 glavice crnog luka

so, biber, ulje

Shutterstock
Starinska pita sa plavim patlidžanom i bukovačom

Priprema:

Plavi patlidžan oprati i ispeći u rerni, oljuštiti i zajedno sa očišćenim crnim lukom samleti na mašini za meso. Ovu masu kratko propržiti na malo ulja. Iseći na listiće i posebno propržiti bukovaču, pa izmešati s patlidžanom i lukom, po ukusu začiniti solju i biberom, a kada se masa prohladi, umešati i jaja.

Na radnoj površini ređati po dve ili tri kore poprskane uljem, stavljati nadev, pa uvijati pite i ređati ih na podmazan pleh. Odozgo poprskati uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200 do 220 stepeni. Pitu seći kada se malo prohladi, a ukusna je i topla i hladna.