Aktuelno iz SPC 04.08.2024 | 20:52

SVETKOVINA U SRCU BEOGRADA: Patrijarh Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Manastiru Vavedenje

Izvor: Religija/SPC
Autor: Saša Tošić
SVETKOVINA U SRCU BEOGRADA: Patrijarh Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Manastiru Vavedenje
Printscreen/YouTube/TV Hram, SPC

Uz sasluženje arhimandrita Nikona, izabranog episkopa jenopoljskog, poglavar SPC je na praznik Blage Marije bogoslužio u ovoj svetinji, a potom održao nadahnutu besedu, podsećajući vernike na neprolaznu Božju ljubav i opasnosti samouverenosti bez Boga.

Na praznik Svete Marije Magdaline - Blage Marije, patrijarh srpski Porfirije služio je arhijerejsku liturgiju u Manastiru Vavedenje Presvete Bogorodice na Senjaku u Beogradu. Sasluživao je arhimandrit Nikon, izabrani episkop jenopoljski. Manastir, koji ima duboke korene u srpskoj duhovnosti, osvećen je 25. oktobra 1936, kao metoh Manastira Kuveždin u Sremu. Legenda kaže da je ktitorka Persida Milenković tri puta usnila san koji joj je otkrio mesto gde treba podići crkvu. Prilikom kopanja temelja pronađeni su ostaci starijeg hrama, a među njima i netruležna sveštenička odora, što je potvrđivalo svetost tog prostora.

SPC
Oltar manastirske crkve

U svojoj besedi nakon liturgije patrijarh Porfirije obratio se vernicima rečima duboke duhovne mudrosti, podsećajući ih na Gospodnju ljubav prema svakom čoveku bez obzira na njegovu udaljenost od Boga. Patrijarh je istakao:

- Za Gospoda je svaki čovek čedo, bez obzira da li mu je blizu po svom životu, veri, opredeljenju ili je udaljen od Boga. Gospod svakog vidi kao svoje čedo, kao svoje dete, jer svakog je On stvorio po svojoj slici i prilici i za svakog je namenio tajnu Carstva Božjeg. Zbog svakog čoveka koji je došao u ovaj svet, raspeo se i vaskrsao, otvorivši vrata večnosti svakoj duši živoj.

SPC
Patrijarh Porfirije služi liturgiju u hramu Manastira Vavedenje u Beogradu

Govoreći o suštini života, patrijarh je upozorio na opasnosti verovanja u sopstvene snage i moći bez Boga, što vodi ljude ka duhovnoj praznini i nemiru:

- Pogrešan način života, najpre pogrešan stav u odnosu na samu suštinu života, stav da život može postojati bez Boga, da punoća, lepota i zdravlje mogu biti izvan Boga i bez Boga, taj i takav stav, kao vera u čoveka bez Boga, vera u sebe, svoje snage, sposobnosti i moći, je nešto što je ovog nesretnika dovelo u stanje u kojem se nalazi i što svakog od nas vodi u isto stanje. To je razlog zašto bezbroj ljudi ide istim putem, često i čitavo čovečanstvo i narodi idu istim putem, misleći da bez Boga svojim snagama i moćima mogu postići cilj zbog kojeg su stvoreni i zbog kojeg postoje u ovom svetu, da mogu zadobiti unutarnji mir, istinsko i pravo zdravlje - poručio je poglavar SPC.

Ove reči patrijarha Porfirija podsetile su sabrane vernike na neprolazne vrednosti vere i ljubavi prema Bogu, kao temelje istinskog i ispunjenog života. Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice, sa svojom bogatom istorijom i duhovnim značajem, nastavlja da bude svetionik vere i molitve u srcu Beograda, podsećajući sve posetioce na snagu duhovne baštine srpskog naroda.