Aktuelno iz SPC 17.08.2024 | 15:06

SVEČANOST I SVETLOST OBASJALI ŽIČU: Obeležena slava manastirskog paraklisa posvećenog Svetom arhiđakonu Stefanu

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SVEČANOST I SVETLOST OBASJALI ŽIČU: Obeležena slava manastirskog paraklisa posvećenog Svetom arhiđakonu Stefanu
SPC/Eparhija žička

Posle arhijerejske liturgije, mitropolit žički Justin je u nadahnutoj besedi vernicima pružio uvide u hrabrost i poruku Svetog Stefana o praštanju i ljubavi.

U blagoslovenoj atmosferi Manastira Žiča, gde paraklis posvećen Svetom arhiđakonu Stefanu svedoči o njegovom duhovnom značaju, proslavljen je praznik Prenosa moštiju ovog velikog mučenika. Mitropolit žički Justin služio je arhijerejsku liturgiju s dubokom pobožnošću, osvetljavajući prisutne svojom duhovnom snagom i mudrošću.

SPC/Eparhija žička
Vladika žički Justin sa sveštenstvom i monaštvom

Nakon čitanja Jevanđelja, mitropolit Justin je održao besedu koja je osvetlila značaj Svetog arhiđakona Stefana u Crkvi.

- Sveti arhiđakon Stefan bio je među prvima koji su služili u Crkvi, ne samo kao đakon, već kao hrabri svedok istine. Njegova služba, usmerena na tešenje naroda, trajala je sve do mučeničke smrti, kada je poslednji put izgovorio reč pouke - rekao je vladika Justin.

SPC/Eparhija žička
Vernici u hramu Manastira Žiča

Mitropolit je dalje naglasio da je Sveti Stefan, izlažući stari zakon, predočio Novi zakon kao ispunjenje staroga. - Poglavari narodni, zaraženi svetootačkim predrasudama, nisu mogli da prihvate spasonosnu reč. Tako je ovaj svetitelj, predajući dušu Gospodu, ostavio neizbrisivu pouku o praštanju neprijateljima i ljubavi prema onima koji nas progone - poručio je mitropolit.

Ova beseda u Manastiru Žiča duhovno je osvežila sabrane i obogatila njihov život, pružajući im dublje razumevanje poruke Svetog arhiđakona Stefana.