Aktuelno iz SPC 06.10.2024 | 20:05

SNAGA VERE U RASEJANJU: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u hramu koji je simbol svetosavlja i otadžbine Srba u Montrealu

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SNAGA VERE U RASEJANJU: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u hramu koji je simbol svetosavlja i otadžbine Srba u Montrealu
Foto: SPC

Drugog dana posete Eparhiji kanadskoj, poglavar SPC predvodio je svetu liturgiju u Crkvi Svete Trojice, koja već sedam decenija predstavlja duhovni dom za montrealske Srbe. Vernicima je uputio dirljive reči, nazivajući hram parčetom Carstva nebeskog i otadžbine.

Pod blagoslovenim svodovima Crkve Svete Trojice u Montrealu, 5. oktobra 2024. godine, vernici srpske zajednice, čuvajući svoju veru i tradiciju već sedam decenija, dočekali su svog duhovnog pastira, patrijarha srpskog Porfirija. S radošću i uzbuđenjem, kao deca koja dočekuju svog Oca, okupili su se oko patrijarha koji je služio svetu liturgiju u hramu koji je postao oslonac njihove duhovne snage i kulturnog identiteta u dalekom Kvebeku.

Foto: SPC
Patrijarhu srpskom sasluživalo je više arhijereja pomesnih pravoslavnih crkava

Patrijarh Porfirije, čije prisustvo je za montrealske Srbe bilo svetionik nade i ohrabrenja, uputio im je reči pune ljubavi i zahvalnosti, ističući da je njihova crkva "parče Carstva nebeskog, ali i parče naše Otadžbine". Njegova toplina i bliskost prema vernicima bile su očigledne u njegovom dirljivom obraćanju, kada je naglasio da je prisustvovanje svetoj liturgiji u Montrealu bio poseban dar, kako Božji, tako i dar ljubavi tamošnje zajednice.

Montrealska Crkva Svete Trojice, osnovana davne 1954. godine, decenijama je bila svedok duhovnog rasta srpske zajednice koja je, vođena revnosnim sveštenicima i ljubavlju prema svojoj veri i kulturi, izgradila bogat verski i kulturni život.

Osnivanje Srpske škole Svetog Save, Kulturno-umetničkog društva Avala i neumorno delovanje članica Kola srpskih sestara Mala Gospojina samo su neki od primera kako su Srbi u Montrealu uspeli da održe plamen svog identiteta i da budu svetionik srpskog pravoslavlja u dalekoj Kanadi.

Foto: SPC
Crkva Svete Trojice u Montrealu

Na svetoj liturgiji, patrijarhu Porfiriju su sasluživali visoki predstavnici više pravoslavnih crkava, među kojima su mitropolit kanadski Mitrofan, arhiepiskop otavski i kanadski Irinej iz Američke pravoslavne crkve, episkop kanadski Jovan Kasijan iz Rumunske pravoslavne crkve i jenopoljski episkop Nikon, vikar patrijarha srpskog. Njihovo zajedničko služenje svedoči o snazi pravoslavnog jedinstva i duhovne solidarnosti u ovom delu sveta.

Foto: SPC
Patrijarh Porfirije

Ovaj događaj, prepun duhovnog uzdizanja, bio je svedočanstvo o veri i istrajnosti pravoslavnih Srba u Montrealu, koji, iako daleko od matice, živeći u savremenom svetu, nastavljaju da se drže pradedovske vere i tradicije, očuvavajući je za buduće generacije.

Patrijarh Porfirije im je, kao dobri pastir, u tom podvigu pružio utehu i podršku, osnažujući ih da nastave putem koji vodi ka Carstvu nebeskom, putem kojim su njihovi preci hrabro hodili.