Aktuelno iz SPC 06.10.2024 | 22:52

HITNO SPAŠAVANJE UGROŽENIH FRESAKA U BOGATIĆU: Obnova svetinje u srcu Mačve, stare više od vek i po

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
HITNO SPAŠAVANJE UGROŽENIH FRESAKA U BOGATIĆU: Obnova svetinje u srcu Mačve, stare više od vek i po
Foto: SPC

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i zalaganju stručnjaka, započeti su urgentni radovi na očuvanju zidnog slikarstva iz 19. veka u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Bogatiću.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Bogatiću našla se u središtu pažnje, jer su, uz blagoslov episkopa šabačkog Jeroteja, započeti ispitivački radovi na očuvanju njenog živopisa, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije. Ovaj značajan projekat, koji otkriva izazove sa kojima se suočava crkveno zidno slikarstvo, predstavlja korak ka njegovom očuvanju i budućim restauratorskim intervencijama, neophodnim za očuvanje dragocenog umetničkog izraza iz 19. veka.

Foto: SPC
Freska u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Bogatići

Crkvu su posetili Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture, i stručni tim predvođen rukovodiocem radova Draganom Tomanovićem, slikarom-konzervatorom, i Gordanom Gavrić, koordinatorom projekta i stručnim konsultantom episkopa šabačkog.

Posebnu pažnju privukla je činjenica da je živopis iz 1871. godine delo samokovskih majstora, čime crkva postaje svedočanstvo jednog retkog umetničkog pravca u severozapadnoj Srbiji. Međutim, zidno slikarstvo u ovoj svetinji je u velikoj meri ugroženo, kako je istakla Zorica Marković, istoričar umetnosti i stručni nadzornik Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zbog alarmantnog stanja fresaka, predstoje ozbiljne konzervatorsko-restauratorske intervencije koje bi osigurale da se ovo umetničko blago sačuva za buduće generacije.

Foto: SPC
Freska u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Bogatići
 

Pomoćnica ministra Vanušić izrazila je svoje duboko razumevanje za značaj ovog projekta, kao i za šire očuvanje spomeničkih vrednosti crkve. Njeno interesovanje proširilo se i na arhitektonske karakteristike crkve, što ukazuje na potrebu za sveobuhvatnom zaštitom ne samo živopisa već i celokupne crkvene baštine. Razgovori su rezultirali konstruktivnim predlozima za buduću saradnju između institucija, kako bi se na vreme obeležio veliki jubilej — 170 godina od postojanja crkve u Bogatiću.

Protojerej-stavrofor Ilija Mitrić, protojerej Marko Marković i protojerej Slobodan Jović, koji su prisutnima podelili rezultate ranijih konzervatorskih radova na ikonostasu i mobilijaru, izrazili su zahvalnost Ministarstvu kulture za podršku trenutnim radovima. Rezultati ispitivanja ukazuju na hitnu potrebu izrade konzervatorsko-restauratorskog projekta, čime bi freske bile spašene od potpunog uništenja.

Sveštenstvo ovog hrama i vernici nadaju se da će Crkva Rođenja Presvete Bogorodice svoj značajan jubilej dočekati u punom sjaju, ne samo kao svetilište koje ima duboko liturgijsko značenje za verni narod, već i kao spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju.