Aktuelno iz SPC 14.07.2024 | 18:34

DUHOVNO SABRANJE NA OBALI SAVE: Vladika Jerotej služio liturgiju i čin rukopoloženja u Hramu Svetog apostola Marka u Šapcu

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DUHOVNO SABRANJE NA OBALI SAVE: Vladika Jerotej služio liturgiju i čin rukopoloženja u Hramu Svetog apostola Marka u Šapcu
SPC / Eparhija šabačka

U treću nedelju po Duhovima, episkop šabački Jerotej bogoslužio je u crkvi u šabačkom naselju Majur, unoseći duh zajedništva i duhovne obnove među okupljenim vernicima. Tom prilikom, đakon Nenad Tešić rukopoložen je u svešteni jerejski čin.

U duhovnoj atmosferi hrama, koji je posvećen velikom apostolu i jevanđelisti Marku, episkop šabački Jerotej je služio svetu arhijerejsku liturgiju, simbolizujući jedinstvo neba i zemlje u svetoj evharistiji. Po blagoslovu episkopa, protojerej Milutin Ilić, arhijerejski namesnik šabački drugi, održao je nadahnutu evharistijsku besedu koja je dirnula srca vernika i pozvala ih na dublje promišljanje o veri i ljubavi prema Bogu i bližnjima.

U toku svete liturgije, episkop Jerotej je u svešteni jerejski čin rukopoložio đakona Nenada Tešića. Ovaj čin, ispunjen molitvom i blagodaću, označava novi početak u službi Bogu i narodu za novorukopoloženog sveštenika. Rukopoloženje je poseban trenutak u životu Crkve, kada se kroz polaganje ruku episkopa prenosi apostolska sukscesija i snaga Svetoga Duha na nove služitelje.

SPC / Eparhija šabačka
Liturgija u Hramu Svetog apostola Marka u Majuru

Hram Svetog apostola Marka, podignut 1995. godine, stoji kao svetionik vere u naseljenom mestu Majur na teritoriji grada Šapca. Ova crkva pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja duhovno središte za verni narod ovog kraja.

Liturgija i čin rukopoloženja nisu samo događaji koji ispunjavaju crkveni kalendar, već su duboko ukorenjeni u srcima vernika kao trenutci milosti i blagoslova. Okupljanje oko svete liturgije, rukopoloženje novih sveštenika i nadahnute besede sveštenika, obnavljaju duhovnu snagu zajednice i podsećaju nas na neprolaznu vrednost vere u svakodnevnom životu.