Duhovna riznica 06.10.2024 | 12:00

GLASANJE ZAVRŠENO, POBEDNICI PROGLAŠENI: Ko su mališani čije su fotografije krštenja osvojile srca publike i vredne darove

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
GLASANJE ZAVRŠENO, POBEDNICI PROGLAŠENI: Ko su mališani čije su fotografije krštenja osvojile srca publike i vredne darove
Privatna arhiva

U foto-konkursu „Podelite svetlost krštenja i osvojite dukat“, najviše glasova osvojila je fotografija Lazara Banjalića, dok su odmah iza njega Iskra Ristić i Lenka Branković. Saznajte više o njihovim inspirativnim pričama, kao i o simbolici ovog jedinstvenog konkursa koji slavi pravoslavnu veru i tradiciju.

Sa završetkom glasanja za naš foto-konkurs „Podelite svetlost krštenja i osvojite dukat“, sajt Religija sa radošću izražava duboku zahvalnost svim učesnicima koji su podelili s nama najdragocenije trenutke svojih krštenja. Ovaj konkurs, nadahnut svetlom Božanske milosti, spojio je veru, ljubav i tradiciju, a radost svedočenja krštenja kroz fotografije dirnula je sve nas.

Nažalost, neke fotografije nisu mogle biti uvrštene jer nisu ispunile sve uslove prijave. Najčešći razlog bio je nedostatak saglasnosti roditelja za objavljivanje fotografija na kojima su maloletna lica, što je zakonska obaveza koju mediji moraju da poštuju. Uprkos tome, svi poslati radovi su nosili snažnu poruku vere i blagoslova, za šta smo beskrajno zahvalni.

Privatna arhiva
Krštenje Lazara Banjalića

Glasanje je započelo na veliki pravoslavni praznik Krstovdan, dok rezultate objavljujemo na praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja, čija simbolika nas vodi kroz ovaj sveti događaj. Imena troje prvoplasiranih takmičara objavljujemo upravo danas, na isti ovaj praznik, podsećajući nas na njegovu važnost i svetost. Kao što se krštenje doživljava kao novo rođenje u Hristu, tako i ovaj praznik, posvećen začinjanju Preteče, simbolizuje novi početak i dar Božanske ljubavi.

Privatna arhiva
Krštenje Iskre Ristić

Najviše glasova osvojila je fotografija Lazara Banjalića, koji je sa osmehom primio Svetu tajnu krštenja. Njegova majka Snežana podelila je ovaj predivan trenutak s nama, a Lazar je nagrađen dukatom sa prikazom Svete tajne krštenja, osvojenim sa 35,08 odsto od ukupnog broja glasova.

Drugo mesto zauzela je Iskra Ristić (17,61 odsto glasova), čiji su roditelji s ponosom poslali njenu fotografiju u narodnoj nošnji. Ona će na dar primiti dukat sa prikazom Svetog Jovana Krstitelja, kao i trećeplasirana Lenka Branković, koja je primila Svetu tajnu krštenja s venčićem na glavi, osvojenim sa 16,08 odsto glasova.

Privatna arhiva
Krštenje Lenke Branković

Tokom celog trajanja glasanja, proces je bio transparentan i svi učesnici su mogli u svakom trenutku pratiti trenutno stanje glasova, a danas s ponosom objavljujemo konačne rezultate.

Naš konkurs je više od nadmetanja – on je dar tradiciji i svetom trenutku krštenja. Zahvaljujući vama, namera da kroz darivanje oživimo i održimo pravoslavne vrednosti u potpunosti je ostvarena. Hvala vam što ste podelili svetlost krštenja i time dali svoj doprinos očuvanju vere i običaja.