Praznici i sveci 27.09.2024 | 11:09

POST NA KRSTOVDAN SE PO MNOGO ČEMU RAZLIKUJE OD OSTALIH I EVO ŠTA TREBA DA JEDETE DA BISTE GA ISPOŠTOVALI! I ne zaboravite na upozorenje Svetog Vasilija!

Autor: M.M.
POST NA KRSTOVDAN SE PO MNOGO ČEMU RAZLIKUJE OD OSTALIH I EVO ŠTA TREBA DA JEDETE DA BISTE GA ISPOŠTOVALI! I ne zaboravite na upozorenje Svetog Vasilija!
Prrintscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce/ Телевизија Храм Krstovdanski post je jedan od strožih

Srpska pravoslavna crkva slavi Krstovdan 14. septembra po starom kalendaru (27. septembar po gregorijanskom), kao dan strogog posta - suhojedenja, što je jedna od njegovih glavnih odlika.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 27. septembra, slave jesenji Krstovdan, dan kada je pronađen Časni krst na kojem je razapet Isus Hrist. U pravoslavnom kalendaru on je označen crvenim slovom. Vozdviženje časnog Krsta je crkveni i narodni praznik kojim se proslavlja događaj tokom kojeg je car Konstantin uzdigao (vozdigao) krst u Rimu u čast pobede nad carom Maksencijem.

Vernici danas poste uz suhojedenje, što je jedna od njegovih glavnih odlika ovog praznika. Pod suvojedenjem se podrazumeva da se tokom današnjeg dana jede isključivo suva hrana, biljnog porekla i to sirova, hleb bez dodataka ulja i vina, kao i voda. Preporučljivo je i uneti hranu samo jednom dnevno, kao simbol obuzdavanja telesnih potreba.

Najpravilnije je ovu vrstu posta praktikovati po monaškim pravilima, što podrazumeva unošenje suvaraka odnosno sitnih komadića hleba po strogo propisanim pravilima, ali naravno obični vernici mogu praktikovati i blaže oblike.

Ono što je veoma važno, jeste da bi telesni post trebalo kombinovati sa duhovnim kroz molitvu i uzdržavanje od loših misli i postupaka. I naravo - potrebno je da nas dovede do duševnog mira.

Na današnji dan se strogo vodi računa da se ispuštuju reči i upozorenja Svetog Vasilija: "Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela".

Ko danas želi da ispoštuje pravila za suvojedenje, evo nekih primera i jedan prost recept.

Suvi hleb sa povrćem

Sastojci:

- Integralni hleb
- Sušeni paradajz
- Masline
- Sušeni začini (origano, bosiljak)

Ceo dan možete jesti lešnike, bademe, suvo voće i međusobno ih kombinovati. Takođe, možete jesti sve vrste sirovog voća i povrća.