Aktuelno iz SPC 12.10.2024 | 15:05

NOVI ARHIMANDRIT U SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI: Vladika Arsenije uzdigao igumana Poganova, oca Mardarija, u viši monaški čin na dan manastirske slave

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
NOVI ARHIMANDRIT U SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI: Vladika Arsenije uzdigao igumana Poganova, oca Mardarija, u viši monaški čin na dan manastirske slave
FOTO: SPC / Eparhija timočka

Na praznik Svetog Jovana Bogoslova, nastojatelj manastira Poganovo uzdignut je na čin arhimandrita. Ovaj trenutak je označio važnu prekretnicu za celu manastirsku zajednicu, čineći ovogodišnju slavu posebno značajnom.

Mitropolit niški Arsenije služio je arhijerejsku liturgiju u Manastiru Poganovo, na praznik Svetog Jovana Bogoslova. Ovaj drevni manastir, poznat po svojoj bogatoj istoriji i duhovnoj tradiciji, slavi Svetog Jovana kao svog nebeskog zaštitnika, a ovogodišnje slavlje imalo je posebnu težinu.

Tokom liturgije, vladika Arsenije uzdigao je protosinđela Mardarija Kovačevića, nastojatelja Manastira Poganovo, u čin arhimandrita. Ovaj častan čin simbolizuje uzdizanje u hijerarhiji SPC i priznanje za posvećenost i trud koji je otac Mardarije uložio u vođenje ovog duhovnog središta.

FOTO: SPC / Eparhija timočka
Vladika niški Arsenije

Titula arhimandrita dodeljuje se uglednim i revnosnim monasima, i nosi sa sobom veliku odgovornost – vođenje manastirskih zajednica, pružanje duhovne podrške vernicima i očuvanje monaškog načina života. Arhimandriti su često zaduženi za upravljanje manastirima, gde promovišu duhovnost i organizuju aktivnosti u korist Crkve i vernog naroda. Ova titula je znak prepoznavanja duhovnog autoriteta, a arhimandriti su uzori i vođe u svojim zajednicama.

FOTO: SPC / Eparhija timočka
Vladika Niški Arsenije i arhimandrit Mardarije

Na kraju liturgije, mitropolit je arhimandritu Mardariju uručio igumansku patericu, uz dirljivu pouku prožetu mudrošću i ljubavlju. Njegove reči su naglašavale značaj služenja i vođenja bratstva u duhu vere, podviga i čovekoljublja. Ove smernice su važne za arhimandrita Mardarija i njegovo Bogom povereno bratstvo, podstičući ih na dalji duhovni rast i napredovanje.