Duhovna riznica 13.10.2024 | 12:05

DA LI RODITELJI MORAJU BITI VENČANI DA BI DETE MOGLO DA SE KRSTI: Crkva ima jasan stav po ovom pitanju i sa njim nema šale!

Autor: M.M.
DA LI RODITELJI MORAJU BITI VENČANI DA BI DETE MOGLO DA SE KRSTI:  Crkva ima jasan stav po ovom pitanju i sa njim nema šale!
Profimedia Krštenje, Ilustracija

Ako roditelji nisu venčani, oni čine prema hrišćanstvu greh, i tada je čak poželjno dete i krstiti jer se samim činom krštenja sa deteta spiraju i grehovi predaka.

Krštenje deteta jedan je od najvažnijih dana za svaku porodicu, a malo ljudi zna da i dete rođeno u vanbračnoj zajednici, koje su u Srbiji sve češće, može bez bilo kakvih problema biti kršteno.

Pravoslavlje po ovom pitanju ima jasan stav - ničija vera ne sme zavisiti od tuđih odluka, a takođe, prema hrišćanstvu, roditelji na krštenju nemaju nikakvu versku ulogu. Oni su tu samo kao posmatrači.

To je potvrdio i otac Ljuba Ranković odgovarajući na pitanje jednog čoveka koji je imao dilemu može li da krsti svoje dete koje je rođeno izvan braka.

- Da, to je jedan od najgorih mogućih načina da se i roditelji nateraju da se venčaju. To nema veze sa krštenjem! Čuo sam i sam da to neki uslovljavaju. Eto zbog raznih mogućih principa treba dete da ostane nekršteno?! Dete ima svoje neprikosnoveno pravo preko svog kuma da se krsti.

U stvari, za krštenje deteta uopšte nisu potrebni roditelji. Najprostije zato što oni nikako ne učestvuju u Svetoj tajni krštenja nego su samo posmatrači. Tu je najbitniji kum kao duhovni otac i kuma kao duhovna majka, i oni bi morali da ispunjavaju sve kanonske uslove za krštenje deteta. Bračni status roditelja nema nikakve veze sa krštenjem njihovog deteta - pročuio je otac Ljuba ovom čoveku koju mu je pitanje postavio preko sajta Svetosavlje.

Kao što je otac Ljuba rekao, roditelji ne moraju biti venčani, a mi dodajemo ni kršteni, ali kum (ili kuma) mora. On činom krštenja postaje duhovni roditelj deteta koga krsti i on mora biti kršten. Naime, smatra se da neko ko nije deo hrišćanske zajednice ne može biti ni duhovni garant crkvi da će deca koju su držali na krštenju, biti vaspitavana u hrišćanskoj veri.

Ako roditelji nisu venčani, oni čine prema hrišćanstvu greh, i tada je čak poželjno dete i krstiti jer se samim činom krštenja sa deteta priraju i grehovi predaka.