Aktuelno iz SPC 23.09.2024 | 11:09

RUSKI CAR STIGAO NA SVETU GORU: Čudotvorna mirotočiva ikona Nikolaja II Romanova veličanstveno dočekana u najvećoj pravoslavnoj svetinji! (VIDEO)

Autor: M.M.
RUSKI CAR STIGAO NA SVETU GORU: Čudotvorna mirotočiva ikona Nikolaja II Romanova veličanstveno dočekana u najvećoj pravoslavnoj svetinji! (VIDEO)
Printscreen/Youtube/ Cрбско-руски патриот Сербский-русской Doček ikone Nikolaja II Romanova, Sveta Gora

Ova ikona je naručena od strane ruske emigrantkinje Ije Dmitrijevne Šmit u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je imala san o liku ovog cara.

Čudotvorna i najveća ikona ruskog cara Nikolaja II Romanova stigla je na Svetu Goru, izazvavši opšte oduševljenje među monasima i sveštenstvom. Snimci njenog putovanja do Atosa prikazuju njenu grandioznost i duhovnu snagu, koja je dirnula sve prisutne.

U Rusiji se posebno ističe čudotvorna ikona Nikolaja II, iz koje je poteklo miro. Ova ikona je naručena od strane ruske emigrantkinje Ije Dmitrijevne Šmit u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je imala san o liku ovog cara. Ikonopisao ju je Pavle Nikolajevič Tihomirov u Kaliforniji, a nakon završetka, ikona je poslana u Rusiju 1997. godine. Od tada je često putovala od manastira do manastira, donoseći duhovnu utehu mnogima.

Prvi put je mirotičila 1999. godine, kada su monasi primetili neobičan miris koji je dolazio sa ikone. Nakon toga, poslana je u crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Moskvi, gde je gotovo svakodnevno mirotočila, dok su se ispred nje čitali akatisti. Na dan Trijumfa pravoslavlja, 28. februara 1999. godine, ikona je prebačena u crkvu Svetog Nikole, dočekana s velikim poštovanjem od strane parohije. Tog dana, mirotočenje je bilo posebno intenzivno, a vest o čudotvornoj moći ikone brzo se proširila širom Rusije.

Na toj ikoni ruski car je odeven u vizantijsku carsku odeću i gleda pravo. Pre nekoliko godina ikona Nikolaja II Romanova bila je u Srbiji, ali očigledno je to bila jedna od kopija, jer na njoj ruski car nije tako izgledao.