Duhovna riznica 23.09.2024 | 08:00

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Naš je trud i staranje, a Bog, po našoj veri u Gospoda, izgrađuje i uzrasta blagodaću Presvetog Duha"

Izvor: Misli za svaki dan u godini
Autor: M.M.
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Naš je trud i staranje, a Bog, po našoj veri u Gospoda, izgrađuje i uzrasta blagodaću Presvetog Duha"
Schutterstock Molitva, Ilustracija

Sveti Teofan Zatvornik u svojoj knjizi 14. ponedeljka po Pedesetnici nas podseća kako se dolazi do ideala i koliko je vaspitanje, koje on očigledno doživljava kao preporod kroz Duha, početak novog, ispravnog života i unurašnjeg rasta..

Preporod nas dovodi do toga da postanemo slični Bogu, ali za to je potrebna i naša aktivna saradnja — trud i staranje odnosno vaspitanje. To nije samo pasivno čekanje na Božiju milost, već i naš lični angažman u duhovnom usavršavanju, a ako to ne uradimo, sve će krenuti naopako.

"Dunu Bog duh životni i postade čovek po obrazu Božijem. Tako je i u preporodu: nadahnjivanjem Duha Božijeg, koji neznano otkuda i neznano kako prilazi, postavlja se početak novog života i obnavlja se obraz čoveka. To je polazna tačka. Od tada počinje trud usavršavanja obraza do podobija.

Preporođeni po obrazu Onoga koji ga je sazdao se Gospodnjim Duhom preobražava iz slave u slavu, iako ne bez ličnog udela. Naš je trud i staranje, a Bog, po našoj veri u Gospoda, izgrađuje i uzrasta [delo] blagodaću Presvetog Duha. Eto ideala i načina ostvarenja obraza i podobija Božijeg! A koliko samo pišu i govore o vaspitanju! Međutim, u reči Božijoj ono je u potpunosti određeno sa nekoliko reči.

Poduhvati se samo da ostvariš napisano i vaspitanje će samo po sebi uspešno da krene ka svom cilju. To je Božiji put. On, međutim, ne isključuje i ljudske puteve. Naprotiv, on im daje smer i venčava ih uspehom. Kad se ostaje samo na ljudskom, vaspitanje obično biva nedovoljno i manjkavo, a ne retko i sasvim izopačujuće za vaspitanike. Posle toga i život počinje da ide naopako. Gde se umnožava naopako vaspitanje, sve društvo počinje da se sve više i više nakrivljuje – i u svom životu i u svojim pogledima. Kraj toga je – sveopšta iskrivljenost. Jedan vuče na jednu stranu, a drugi na drugu".