Duhovna riznica 22.09.2024 | 00:59

SVEŠTENICI NE SMEJU DA JEDU I PIJU U RESTORANIMA: Pravilo 54 Kanona svetih apostola predviđa strogu kaznu za klirike koji ga prekrše

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
SVEŠTENICI NE SMEJU DA JEDU I PIJU U RESTORANIMA: Pravilo 54 Kanona svetih apostola predviđa strogu kaznu za klirike koji ga prekrše
Pixabay

Ova crkvena odredba naglašava značaj moralne discipline i odgovornosti među episkopima, prezviterima, đakonima i monasima, uz podsećanje na očuvanje duhovnog integriteta u svakodnevnom životu. Ponašanje sveštenika u javnosti odražava ugled crkve i postavlja primer vernicima.

Kanoni svetih apostola čine temelj pravoslavnog crkvenog prava, pružajući smernice za ponašanje i vernika i klera. Pravilo 54 bavi se posebnim pitanjima ponašanja i obreda, naglašavajući neophodnost duhovne discipline unutar zajednice.

Prema Pravilu 54 Kanona svetih apostola, ako se neki klirik zatekne da jede u krčmi, mora se povući sa svog položaja, osim ako je na putu i nalazi se u nuždi. Ovo pravilo naglašava potrebu za uzdržanošću i odgovornošću klira, kao i očuvanje ugleda crkve. U klir spadaju: episkopi, prezviteri (sveštenici koji služe u parohijama), đakoni i monasi.

Tekst pravila 54 glasi: "Ako se neki klirik zatekne da u krčmi jede, neka se odvoji; osim slučaja da se na putu iz potrebe zaustavi u gostionici." Ova odredba odražava nastojanje crkve da se klir kloni mesta koja mogu izazvati sablazan ili duhovne opasnosti.

Pixabay
Ako se sveštenik zatekne da jede u krčmi, mora se povući sa svog položaja, osim ako je na putu i nalazi se u nuždi

Kanoni svetih apostola sastavljeni su u ranom hrišćanstvu, sa ciljem očuvanja integriteta crkvenog života. Pravilo 54 posebno ukazuje na potrebu moralne discipline među klerom, jer su sveštenici uzor vernicima. U ovom kontekstu, pravilo ističe značaj samodiscipline i uzdržanosti, koji su ključni za očuvanje svetosti klira.

U današnjem svetu, gde su moralne vrednosti često dovedene u pitanje, Pravilo 54 donosi važnu poruku o odgovornosti i moralnim obavezama klira. Podseća nas da se sveštenici ponašaju u skladu sa načelima pravoslavne vere, a takođe podstiče vernike da promišljaju o sopstvenim delima i izborima.

Mnoge parohije koriste ovo pravilo kao inspiraciju za organizovanje okupljanja i liturgijskih događaja koji odražavaju duhovne vrednosti i tradiciju. Takve prakse pomažu u jačanju zajedništva i podstiču duhovni rast svih članova crkvene zajednice.

Pravilo 54 Kanona svetih apostola ostaje značajno i u savremenom pravoslavnom životu, pozivajući nas da promišljamo o sopstvenim postupcima. Poštovanje ovog pravila može doprineti jačanju moralnih vrednosti i integriteta klira, istovremeno podstičući vernike da se povežu sa svojom duhovnom tradicijom. U svetu koji se neprestano menja, ova pravila ostaju svetionik koji nas vodi ka dubljem razumevanju vere i pravoslavne zajednice.