Aktuelno iz SPC 16.10.2024 | 23:39

VELIKA SVETKOVINA NA SEVERU KOSMETA: Bogorodica okupila vernike u Sokolici, vladika Teodosije postavio novu igumaniju

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VELIKA SVETKOVINA NA SEVERU KOSMETA: Bogorodica okupila vernike u Sokolici, vladika Teodosije postavio novu igumaniju
Foto: SPC / Eparhija raško-prizrenska

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, manastir je bio ispunjen molitvama i radošću dok je mati Antonina preuzela duhovno vođstvo svetinje.

Manastir Sokolica, uzvišen na severu Kosova i Metohije, ove godine je u duhu molitve i duhovne radosti proslavio svoju hramovnu slavu, Pokrov Presvete Bogorodice. Na taj veliki praznik, svetoj Liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika okupljenih pod svodovima manastirske crkve, posvećene upravo ovom svetom prazniku, koji simbolizuje nebeski omofor Presvete Bogorodice nad celim vernim narodom. Liturgiju je služio mitropolit raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva, dok su vernici iz različitih krajeva sa pobožnošću učestvovali u molitvi i pesmi.

Foto: SPC / Eparhija raško-prizrenska
Pre liturgije, vladika Teodosije proizveo je mati Antoninu u igumaniju Sokolice

Posebna radost ovog dana bilo je proizvođenje mati Antonine, nastojateljice Manastira Sokolica, u čin igumanije. U trenutku kada je mitropolit Teodosije izgovorio molitvu nad njom i položio igumanski krst, osnažujući je za novo duhovno vođstvo, u srcima prisutnih odjeknula je poruka da Gospod neprestano brine o svojoj svetinji i onima koji mu služe s ljubavlju i verom.

Vladika je tom prilikom uputio mati Antonini reči blagoslova, poželevši joj mudrost, snagu i strpljenje u njenom svetom zadatku, da kao pastir duhovno vodi svoje sestre i sve one koji dolaze u ovu svetinju, tražeći duhovni mir i utehu.

Foto: SPC / Eparhija raško-prizrenska
 

U svojoj nadahnutoj besedi, mitropolit Teodosije podsetio je okupljene na veliki značaj praznika Pokrova Presvete Bogorodice, rekavši:

-  Ovaj dan nas podseća na čudesno javljanje Presvete Majke Božje u carigradskoj crkvi Vlaherni, kada je svojim svetim pokrovom ogrnula verni narod, moleći svog Sina za mir i spasenje svih nas. Danas, više nego ikad, potreban nam je taj nebeski pokrov, jer svet u kojem živimo obiluje nemirima i iskušenjima. Kao što je tada zakrilila narod, tako i danas Presveta Bogorodica stoji kao zaštitnica svih nas, moleći Gospoda za našu sigurnost, ljubav i veru. Pokrov Presvete Bogorodice nije samo sećanje, već trajna stvarnost za sve koji sa ljubavlju i verom traže Njenu zaštitu.

Sestrinstvo Manastira Sokolica ostaje svedok mnogih čuda i isceljenja koja su se dešavala pod blagoslovom Presvete Bogorodice. Kako je mitropolit naglasio, svetinja je poput sveće koja osvetljava put svakom verniku, pozivajući sve da se sa ljubavlju i smirenjem okreću Bogu i molitvi.

Proslava Pokrova Presvete Bogorodice u Manastiru Sokolica bila je ispunjena duhovnim mirom, ljubavlju i molitvom, a postavljanje nove igumanije donelo je novu snagu ovoj svetinji, čuvajući je kao svetionik vere i nade na severu Kosova i Metohije.