Aktuelno iz SPC 18.10.2024 | 21:54

PATRIJARH PORFIRIJE UZ TOPLINU SRPSKIH OBIČAJA DOČEKAN U HRVATSKOJ: Svetlost svetosavlja u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
PATRIJARH PORFIRIJE UZ TOPLINU SRPSKIH OBIČAJA DOČEKAN U HRVATSKOJ: Svetlost svetosavlja u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku
Foto: SPC

Tokom kanonske posete Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj, poglavar Srpske pravoslavne crkve istakao je značaj svetinja i zajedništva, pozivajući sve na jedinstvo i razumevanje u ljubavi.

U svečanom okruženju Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku, Srbi u Hrvatskoj dočekali su svog duhovnog oca - patrijarha srpskog Porfirija, koji je započeo svoju kanonsku posetu Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj. Ova poseta ima poseban značaj za srpski narod u Hrvatskoj, koji se suočava s izazovima očuvanja svog identiteta i zajednice u zemlji prožetoj različitim kulturama i tradicijama.

Foto: SPC
Svečani doček patrijarha srpskog Porfirija u Osijeku

U svojoj nadahnutoj besedi, patrijarh Porfirije izrazio je zahvalnost episkopu osječkopoljskom i baranjskom, Heruvimu, za tople reči dobrodošlice. Njegova beseda, poput blagotvorne kiše, obasjala je duše prisutnih, podsećajući ih na bogatu tradiciju i duhovno nasleđe srpskog naroda.

- Bolje našao i sve vas, braćo i sestre, ovde u ovom predivnom gradu, blagoslovenom gradu kraj Dunava i Drave - rekao je patrijarh, ističući značaj ovog kraja kao mesta koje je, kroz vekove, rađalo "duhovne hrišćanske plodove."

Njegova razmišljanja bila su posebno emotivna kada je govorio o svetinjama koje je srpski narod podizao ma gde da je kročio.

- Gde god da je došao naš narod, podizao je svetinje u slavu Božju - naglasio je. Ova rečenica, kao most između prošlosti i sadašnjosti, poziva sve Srbe, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, da se okupe oko svojih duhovnih vrednosti i tradicija.

Foto: SPC
Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku

- U svakom času svaki čovek je nosilac najvećeg dara Božjeg, koji se zove sloboda - rekao je patrijarh, naglašavajući važnost slobode u svakodnevnom životu. Ova poruka duboko odjekuje među Srbima u Hrvatskoj, koji često osećaju potrebu da brane svoje pravo na identitet i pripadnost, u svetlu teških istorijskih okolnosti.

Patrijarh je takođe govorio o zajedništvu i ljubavi među ljudima, naglašavajući:

- Ako smo jedno u dobru, u vrlini, u ljubavi, jedno u Hristu, jedno u Jevanđelju Hristovom, onda je to blagosloveno - rekao je poglavar SPC pružajući osnov za okupljanje i međusobno razumevanje, ne samo među Srbima, već i među svim ljudima dobre volje.

Foto: SPC
Patrijarh Porfirije u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku

- Posebno se radujem jer znam i potrebe, ali znam i blagoslove i privilegije koje možda ne postoje na drugim mestima - rekao je patrijarh, ističući važnost zajednice i međusobne podrške. Njegove reči o ličnim iskustvima, sećanjima na mladost provedenu u ovim krajevima, dodatno su zbližila prisutne, pozivajući ih da se setite svojih korena i snage koju zajedništvo donosi.

U završnom delu svoje besede, patrijarh Porfirije je poručio:

- Neka bude mir, radost, sloga, jedinstvo, razumevanje u našim srcima pre svega, u srcu svakoga od nas, a onda i u srcima svih ljudi. zaključio je rečima koje donose utehu i nadu u trenutku kada su izazovi sveprisutni, a potrebni su mostovi razumevanja i dijaloga među svim narodima i verama. U zajedničkoj molitvi, s Hristom u srcu, može se stvoriti svetlost koja će obasjati put ka boljoj budućnosti za sve.