Aktuelno iz SPC 19.10.2024 | 18:10

ODLAZAK OMILJENOG ZEMUNSKOG PROTE: Upokojio se u Gospodu protojerej-stavrofor Stanoje Žikić

Izvor: Radio Slovo ljubve
Autor: Saša Tošić
ODLAZAK OMILJENOG ZEMUNSKOG PROTE: Upokojio se u Gospodu protojerej-stavrofor Stanoje Žikić
Foto: SPC

Sveštenik poznat po očinskoj brizi i duhovnom vođstvu, napustio je ovaj svet, ali njegova ljubav i mudrost živeće zauvek u srcima onih koji su ga blagoslovili tokom svoje bogate svešteničke službe.

Protojerej-stavrofor Stanoje Žikić, omiljeni paroh zemunski, usnuo je u Gospodu 18. oktobra 2024. godine. Njegova duša, ispunjena ljubavlju i posvećenošću Hristovom narodu, napustila je ovaj svet, ostavljajući za sobom dubok trag u srcima svih koji su imali privilegiju da ga poznaju i vole.

Prota Stanoje bio je poznat po svojoj mudrosti, brižnosti i očinskoj ljubavi prema vernicima. Njegova sposobnost da donese utehu i snagu u teškim trenucima bila je neprocenjiva, a njegovi saveti i duhovne pouke ostavili su snažan utisak na svakog pojedinca. Tokom više od četiri decenije svoje svešteničke službe, prota Stanoje se isticao kao svetionik nade i duhovnog vođstva za verne, ne samo u Zemunu, već i u svim mestima gde je službovao.

Rođen 14. januara 1937. godine u selu Braćevac kod Negotina, prota Stanoje je sa mladalačkom strašću započeo svoj poziv, upisavši Bogosloviju u Prizrenu na predlog mesnog sveštenika. Njegova prva parohija bila je u Sokobanji, gde je službovao tri godine pre nego što se vratio u svoje rodno mesto kako bi brinuo o bolesnom ocu.

Tokom svoje službe, obavljao je dužnosti u Boru i Kladovu, a od 1979. godine bio je paroh pri Bogorodičinoj crkvi u Zemunu, zatim i Nikolajevskoj crkvi, gde je ostao sve do odlaska u penziju 2002. godine.

Zaupokojena liturgija za pokoj njegov biće služena u Hariševoj kapeli na Zemunskom groblju 21. oktobra 2024. godine, sa početkom u 9 časova, dok će opelo proti Stanoju biti obavljeno istog dana u 13 časova. Ovaj dan će okupiti brojne vernike, prijatelje i poštovaoce, koji će se oprostiti od ovog svetionika vere i ljubavi.

Neka mu Gospod daruje večni pokoj, a sećanje na njega zauvek ostane u srcima onih koji su ga voleli i poštovali. Večnaja pamjat protojereju-stavroforu Stanoju Žikiću!