Crkve i manastiri 16.07.2024 | 14:37

SKRIVENO BLAGO AZBUKOVAČKOG KRAJA: Jedinstvena crkva brvnara u Donjoj Orovici, svedočanstvo vere i istrajnosti

Izvor: Rina
Autor: Saša Tošić
SKRIVENO BLAGO AZBUKOVAČKOG KRAJA: Jedinstvena crkva brvnara u Donjoj Orovici, svedočanstvo vere i istrajnosti
Rina.rs

U blizini Ljubovije, u srcu netaknute prirode, nalazi se svetinja posvećen Saboru Svetih 12 apostola, podignuta 1693. godine, porušena u 19. veku, koju su tadašnji hrabri meštani iz pepela obnovili, gradeći je bez ijednog eksara.

U tišini azbukovačkog kraja, u selu Donja Orovica kod Ljubovije, nalazi se dragoceni biser srpske duhovnosti - jedinstvena crkva brvnara posvećena Saboru svetih 12 apostola. Ovaj svetionik pravoslavlja, smešten u prirodnom zagrljaju, svedoči o istrajnosti i vernosti našeg naroda kroz vekove.

Podignuta daleke 1693. godine, crkva je proživela sudbinu svog naroda, bila je potpuno uništena tokom Prvog srpskog ustanka 1813. godine. Ipak, u teškim vremenima, iz pepela su je obnovili tadašnji hrabri i verni meštani azbukovačkog kraja, za svega tri meseca, bez ijednog eksara, spajajući daske na žljebove. Svojim rukama, bez moderne tehnologije, podarili su nam neprocenjivo arhitektonsko i duhovno blago.

Rina.rs
Otac Jovan Sekulić

- Prvobitan krov brvnare je sačuvan, samo je preko šindre dodat lim. Prorezi na hramu, puškarnice, svedoče o načinu na koji su se naši preci branili od turske vojske. Najhrabriji Srbi su u hramu ostajali, braneći svojim životima veru - kaže jerej Jovan Sekulić, paroh orovički.

U crkvi se, osim bogoslužbenih knjiga iz 19. veka, čuvaju i ikone ruskog porekla neprocenjive vrednosti. Ikona Presvete Bogorodice datira iz 1857. godine, kao i ikona Isusa Hrista. Ikona Svetog Jovana Krstitelja darivana je 1891. godine, dok ikona Svetog Nikole potiče iz 1870. godine. Ove svete slike, zajedno sa starijim ikonama iz 17. i 18. veka, čuvaju se sa posebnom pažnjom i ljubavlju.

Rina.rs
Crkva Svetih 12 apostola u selu Donja Orovica kod Ljubovije

- U porti hrama nalazi se prangija koja je obaveštavala meštane o dolasku neprijateljske vojske, a kasnije i o velikim praznicima. Meštani su je kupili 1840. godine, teška je 130 oka, odnosno 170 kg. Postoji narodni običaj da momci koji je podignu, spremni su za ženidbu - dodaje jotac Jovan.

Ljubovija, sa svojih 14 crkava i četiri manastira, predstavlja pravu riznicu verskog turizma. Nezaobilazna destinacija domaćih i stranih turista je Soko Grad, tvrđava koja nikada nije osvojena borbom, već je menjala gospodare mirovnim ugovorima. Podno grada je podignut Manastir Svetog Nikole, posvećen vladiki Nikolaju Lelićkom i Žičkom, koji pruža utočište duhovnim tragaocima sa prostranom trpezarijom, muzejom i radionicom za monaštvo.

Rina.rs
Zapis na mermeru, na Crkvi Svetih 12 apostola  u selu Donja Orovica kod Ljubovije

- Skriveni u prirodnim lepotama azbukovačkog kraja, manastiri i crkve u Ljuboviji oslikavaju dušu srpskog naroda koji se, uprkos teškim vremenima, izborio da sačuva svoju veru i pokolenjima ostavi u nasleđe neprocenjivo blago - ističe Jelena Tešić, direktorka Turističke organizacije opštine Ljubovija.

Ovaj dragulj pravoslavne vere, crkva brvnara u Donjoj Orovici, svedoči o nepokolebljivoj veri i duhovnoj snazi srpskog naroda, čuvajući relikvije i ikone koje pričaju priče vekovima unazad. U njenim zidinama, prožetim mirisom tamjana i sveća, odjekuje molitva koja ne prestaje, podsećajući nas na našu duhovnu baštinu i svetinje koje su naši preci sačuvali za nas.