Duhovna riznica 15.07.2024 | 12:09

ZAŠTO NA SPISKU 12 APOSTOLA IMA 13 SVETACA? Izdaja, izbor i obraćenje koji su promenili istoriju hrišćanstva

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ZAŠTO NA SPISKU 12 APOSTOLA IMA 13 SVETACA? Izdaja, izbor i obraćenje koji su promenili istoriju hrišćanstva
Pixabay

Broj trinaest, koji se često smatra nesrećnim u nekim kulturama, u veri Hristovoj ima potpuno drugačije značenje, a u apostolskom krugu nosi duboku simboliku i duhovnu poruku koja nadilazi vekove.

Jedno od čestih pitanja koje se može postaviti u vezi sa apostolima Isusa Hrista jeste: zašto na spisku 12 apostola nalazimo 13 svetaca? Ovo pitanje može zbuniti mnoge vernike, ali odgovori koji se kriju iza ove pojave otkrivaju duboku duhovnu simboliku i istorijske okolnosti ranohrišćanske zajednice.

Judina izdaja i izbor Mateja

Pre nego što prodremo u srž ove misterije, moramo se osvrnuti na tragičnu sudbinu jednog od apostola – Jude Iskariotskog. Juda je, iz pohlepe i neznanja, izdao svog učitelja, predavši ga vlastima za 30 srebrnjaka. Ovaj čin izdaje ostavio je duboku ranu u zajednici apostola, koja je morala biti zalečena pre nego što su krenuli u svoju misiju propovedanja Jevanđelja.

Posle Hristovog Vaskrsenja i Vaznesenja, apostoli su se okupili u Jerusalimu, moleći se za vođstvo Duha Svetoga. Prepoznali su potrebu da popune prazno mesto koje je ostalo iza Jude. Kroz molitvu i vođstvo Svetog Duha, izabrali su Mateja, pobožnog čoveka koji je bio veran sledbenik Hrista od samog početka njegove službe. Ovaj događaj zabeležen je u delima apostolskim (1:15-26) i Matej je tako postao jedan od 12 apostola.

Wikipedia
Freska Sabor svetih 12 apostola

Sveti Pavle – Apostol naroda

Ipak, to nije kraj priče. Jedan od najvažnijih događaja u istoriji hrišćanstva bio je obraćenje Savla iz Tarsa, poznatijeg kao Sveti Pavle. Savo, koji je bio progonitelj hrišćana, doživeo je dramatično obraćenje na putu za Damask. Hristos mu se ukazao u vidu svetlosti i pozvao ga da postane Njegov apostol. Od tog trenutka, Pavle je postao gorljivi propovednik Jevanđelja, putujući širom tadašnjeg sveta i osnivajući mnoge hrišćanske zajednice.

Iako nije bio jedan od dvanaest originalnih apostola, Pavle je zbog svoje ogromne uloge u širenju hrišćanske vere priznat kao apostol. On je često nazivao sebe „apostolom naroda“, jer je svoje propovedi usmeravao prvenstveno ka neznabošcima, šireći Hristovo učenje izvan granica jevrejskog naroda.

SPC
Ikona Sabor svetih 12 apostola

Simbolika broja trinaest

Broj trinaest, koji se često smatra nesrećnim u mnogim kulturama, u hrišćanstvu dobija potpuno drugačije značenje. On simbolizuje punoću i savršenstvo zajednice koja nadilazi ljudske greške i slabosti. Izdaja Jude i izbor Mateja, zajedno sa pozivom Pavla, podsećaju nas na to da Božija ljubav i milost nemaju granica. Svaki pad i greh može biti prevaziđen kroz pokajanje i obnovu, a Božiji plan se uvek ostvaruje uprkos ljudskim slabostima.

Na spisku 12 apostola, zapravo nalazimo 13 svetaca zbog istorijskih i duhovnih razloga koji nas podsećaju na duboku istinu hrišćanske vere: Bog nikada ne odustaje od svojih izabranika. On uvek pruža priliku za obnovu i oproštaj, pozivajući svakog čoveka da postane deo negovog Carstva. Sveti Pavle, zajedno sa Matejem, stoji kao svedočanstvo o Božijoj milosti i ljubavi koja nadilazi sve granice.