Duhovna riznica 18.07.2024 | 08:26

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Božje zapovesti su lake kao pero, a breme grehova teško kao gora!

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Božje zapovesti su lake kao pero, a breme grehova teško kao gora!
pexels

U pouci za četvrti četvrtak posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik ukazuje na to da se priznavanjem svojih slabosti rađa potreba za spasenjem koje se može naći jedino u Gospodu Spasitelju, da samo kroz veru i predanost možemo pronaći istinski mir i odmor za naše duše.

Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni i ja ću vas odmoriti (Mt. 11, 28). O Božanskog, o ljubljenog, o najslađeg glasa tvoga! Pođimo svi za Gospodom koji nas zove!

No, pre toga treba osetiti ono što je nama teško i naporno – da smo puni grehova i da su nam teški. Od tog osećanja će se roditi potreba traženja olakšanja. Tada će nam vera ukazati na jedino pribežište u Gospodu Spasitelju i naši koraci će se sami ka njemu upraviti.

Duša koja je poželela da se izbavi od grehova zna šta da kaže Gospodu: „Uzmi sa mene teško grehovno breme, a ja ću uzeti Tvoje lako igo“. Tako i biva: Gospod prašta grehe, a duša počinje da živi po njegovim zapovestima. Zapovesti su – igo, a gresi – breme.

No, uporedivši jedno i drugo, duša nalazi da je igo zapovesti lako kao pero, a breme grehova teško kao gora. Zato se ne bojmo, već rado primimo blago igo Gospodnje i njegovo lako breme! Samo ćemo tako, i nikako drukčije, naći odmor svojim dušama.