Duhovna riznica 04.08.2024 | 18:03

IGUMAN HILANDARA O PLANOVIMA ZA ZAVRŠETAK SANACIJE POSLE POŽARA: Duhovna obnova napreduje brže od građevinske, ali kraj se nazire

Izvor: Radio Svetigora
Autor: Saša Tošić
IGUMAN HILANDARA O PLANOVIMA ZA ZAVRŠETAK SANACIJE POSLE POŽARA: Duhovna obnova napreduje brže od građevinske, ali kraj se nazire
Printscreen/Youtube/Media Biro

Arhimandrit Metodije otkriva detalje o završetku rekonstrukcije carske lavre i govori o značaju monaškog života u ovoj svetinji, odgovornosti prema Gospodu, sebi i poklonicima, jer monasi svojim životom propovedaju, poput hodajućeg Jevanđelja.

Prilikom nedavnog boravka u Crnoj Gori, povodom pohoda kopije Čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, iguman Hilandara, arhimandrit Metodije, vernom narodu darivao je brojne pouke čija dubina osvetljava jedini ispravan put kome svaki iskreni vernik stremi, ali je govorio i o detaljima dugotrajne i temeljne obnove, koja je započela nakon velikog požara pre tačno dvadeset godina. Govorio je i o značaju monaškog života u ovom svetom manastiru, ističući duhovnu obnovu koja ide ruku pod ruku sa građevinskim radovima.

Printscreen/Youtube/Zadužbina Hilandara
Veliki požar zahvatio je Manastir Hilandar u noći 4. marta 2004. godine

- Veliki požar je bio 2004. godine, što znači da, evo, već je 20 godina prošlo i nekoliko meseci - prisetio se arhimandrit Metodije.

- Obnova nije počela baš odmah, bilo je potrebno 2 godine da se sve pripremi, da se urade projekti, da se odobre od nadležne institucije, koja je nadležna za Svetu goru. I, evo, sada, uz Božiju pomoć i, naravno, molitvenu pomoć Presvete Bogorodice, već se nazire kraj.

Hilandar, jedno od najvažnijih duhovnih središta srpskog naroda, kroz vekove je bio simbol vere i otpornosti. Požar u noći 4. marta 2004. godine doneo je ogromne izazove, ali i obnovio snagu bratstva i vernika širom sveta. Iguman Metodije je sa ponosom najavio skori završetak radova:

Printscreen/Youtube/Zadužbina Hilandara
Radovi na obnovi Hilandara

- Mi ćemo ove godine, ako Bog da, već useliti pretposlednji objekat koji se obnavlja, a poslednji - odakle je krenuo požar - će se raditi još do kraja ove godine i sledeću celu. Tako da možemo da očekujemo da obnova negde krajem naredne godine bude gotova.

Između zidova Hilandara, ne samo da se obnavlja kamen, već se osnažuje i duhovni život bratstva.

- Kada smo krenuli sa obnovom, mi smo sebi dali zadatak, pored ove građevinske obnove, da ne zaboravimo i duhovnu, tako da se i bratstvo povećava," rekao je iguman Metodije u intervjuu za Radio Svetigoru.

Duhovna obnova je, kako kaže, išla malo ispred građevinske. Bratstvo je uvek bilo veće nego što su imali spremnih kelija, te su novi iskušenici često morali čekati van manastira dok se konaci ne završe.

Printscreen/Youtube/Zadužbina Hilandara
Radovi na obnovi Hilandara

- I sada imamo nekoliko novih iskušenika, koji ne mogu da budu smešteni u manastiru, nego su izvan svetinje i čekaju da se ovi konaci završe - rekao je iguman.

Arhimandrit Metodije je takođe istakao značaj svetogorskih tipika, pisanih i usmenih predanja, koja oblikuju život monaha.

- Sveta gora živi po pisanim tipicima, ali i po usmenom predanju. Naravno, i ovi pisani tipici, kao što i manastir Hilandar ima svoj tipik koji je napisao naš ktitor Sveti Sava, i koji, prema njegovoj zapovesti, mi čitamo svakog prvog u mesecu za trpezom, tako i drugi manastiri imaju svoje tipike. Ali, postoje i usmena predanja, i to je u stvari jedan ideal kome se mi približavamo i trudimo se da ga ispunimo.

Facebook/Prijatelji manastira Hilandara
Iguman Hilandara, arhimandrit Metodije

Za arhimandrita Metodija, monaški život predstavlja neprekidno duhovno usavršavanje.

- Naša vera ima Boga Čoveka Hrista kao svoje merilo, a ne ljude, tako da se mi prilagođavamo ljudima, a ne, nego ono što Gospod od nas traži da se stalno duhovno usavršavamo, da bismo se približili," naglasio je. Ovaj proces usavršavanja ne prestaje, jer uvek postoji težnja ka višem duhovnom stanju.

Iguman Metodije je podsetio na veliku odgovornost monaha prema poklonicima koji dolaze na Svetu goru, pa je citirao Svetog oca Pajsija:

- Monasi više svojim životom propovedaju, oni su živo, hodajuće Jevanđelje - rekao je.

Shutterstock
Manastir Hilandar

Ova misija nosi veliku duhovnu privilegiju, ali i odgovornost, jer mnogi gledaju na njih kao na svetionik vere.

- Eto, to je naša misija. Dakle, velika je duhovna privilegija biti na Svetoj Gori, ali takođe i velika odgovornost, jer u nas gledaju mnogi i mi se trudimo da i radi njihovog spasenja budemo na duhovnoj visini - zaključio je arhimandrit Metodije, porukom nade i istrajnosti.