Duhovna riznica 16.08.2024 | 12:04

MONAŠKI SAVETI O POSTU I PRIČEŠĆIVANJU: Put do duhovnog uzdizanja i prosvetljenja

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
MONAŠKI SAVETI O POSTU I PRIČEŠĆIVANJU: Put do duhovnog uzdizanja i prosvetljenja
Wikipedia

Na izvoru Svetostefanske reke, u spokojnom okrilju Manastira Lipovac, očigledno je da post i molitva nisu samo rituali, već duboki znakovi duhovne želje za prisnošću sa Bogom.

U srcu srpske zemlje, skriven među prelepim brežuljcima kod izvora Svetostefanske reke, stoji Manastir Lipovac, duhovna oaza posvećena svetom Arhiđakonu i prvomučeniku Stefanu. Ova svetinja, izgrađena u drugoj polovini 14. veka, blista kao dragoceni biser u istorijskom mozaiku srpske duhovnosti. Nekadašnja srednjevekovna tvrđava na steni Leskovik, koja je čuvala granice Srpske despotovine, danas je mesto gde tišina i molitva imaju dubok značaj.

Wikipedia
Manastir Lipovac

Kao ženski manastir u sklopu Eparhije niške Srpske pravoslavne crkve, Lipovac je ne samo duhovni centar već i nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Pod okriljem igumanije Irine Jovanović, manastir neguje tradiciju postanih priprema i duhovnog pročišćenja, dok svakodnevne službe i obredi prožimaju atmosferu mirnoće i pobožnosti.

U svetlu duhovne refleksije, citat iz "Blagovesnika" manastira Lipovac ukazuje na duboku istinu o postu i Pričešću:

- Ničim mi ne možemo zadužiti Gospoda. "Niko, nikad, ma šta uradio, nije dostojan Pričešća. Post i ispovest su samo znak naše dobre volje, naše iskrene želje da Svetinji priđemo. Ali nismo dostojni i nikad nećemo biti dostojni. Sve pripreme su ništa, jer je blagodat Božija ono što nas spasava i dela u nama. Ali, opet i opet: ako tih priprema nema, mi nikad ne možemo postati svesni da smo ništa i da smo nedostojni Pričešća." (Vladimir Dimitrijević, Isto, str. 394-395).

Wikipedia
Počivši ahi-arhimandrit Dionisije bio je duhovnik Manastira Lipovac, ostavljajući iza sebe raskošno duhovno nasleđe

Blaženopočivši vladika budimski Danilo nam je ostavio sledeću pouku: "U Hristu smo svi spaseni – samo svojim naporima i dobrom voljom, svojim trudom i željom treba da pokažemo da želimo to spasenje." S obzirom na okolnosti u kojima živimo i na to da duhovno raslabljeno vreme daje duhovno raslabljeno monaštvo, sveštenstvo i hrišćane koji žive u svetu, bolje će za naše spasenje biti ako nastavimo bogomoljačku praksu (iz vremena Svetog Vladike Nikolaja), odnosno da se pripremamo postom (na vodi) i molitvom i ispovešću pre nego što se usudimo da priđemo svetom pričešću.

Umesto epiloga, saslušajte šta je o postu rekao Sveti Teofan Zatvornik: "Siroti post! Koliko samo prekora, kleveta i gonjenja trpi! No, po milosti Božijoj, ipak opstaje. Jer oslonac mu je čvrst! Gospod je postio, apostoli su postili i svi sveti Božiji držali su post, tako da, kad bi nam bilo dato da vidimo rajske obitelji, mi tamo ne bismo našli nikog kome bi post bio stran. To je i prirodno.

Wikipedia
 

Narušavanjem posta izgubljen je raj – strogo držanje posta treba da bude jedno od sredstava za povratak izgubljenog raja... Pogledajte okolo. Čim se neko prihvati brige o duši, odmah počne da posti; i što je briga silnija, to je post stroži. Zašto to? Zato što se uz post to delo uspešnije odvija i sa dušom se lakše izlazi na kraj. Ko se pak odriče posta, njemu spasenje sigurno nije značajno.# (Rečnik hrišćanskog opitnog života, Obraz svetački, Bgd. 2005, str. 239).

Neka Gospod silom svog životvornog krsta i molitvama Presvete Bogorodice, Svetog Save i Svetog Nikolaja Žičkog pomogne da se Srbi obože, slože i umnože. Amin, Bože daj!

Neka Manastir Lipovac, sa svojim bogatim duhovnim nasleđem i posvećenjem, bude svetionik i inspiracija svakom verniku na putu ka duhovnoj obnovi i bliskosti sa Bogom.