Duhovna riznica 26.08.2024 | 13:07

ZNATE LI DA U PRAVOSLAVLJU POSTOJE DVE VRSTE SVEŠTENSTVA? Protojerej Goran Kovačević razbija zablude mnogih vernika

Autor: Saša Tošić
ZNATE LI DA U PRAVOSLAVLJU POSTOJE DVE VRSTE SVEŠTENSTVA? Protojerej Goran Kovačević razbija zablude mnogih vernika
Printscreen/Youtube/ГРАД ЗЕЛЕНЕ БОЈЕ

Sveštenik i jedan od veštijih besednika današnjice osvetljava duboke duhovne istine i podseća na ključnu ulogu vernika u očuvanju čistote vere. Njegove reči predstavljaju poziv na razmišljanje u vremenu relativizacije vrednosti.

U savremenom društvu gde je brzina života često u suprotnosti sa dubokim promišljanjem o veri, reči protojereja Gorana Kovačevića dolaze kao blagotvorna opomena. Njegovo obraćanje vernicima osvetljava neprolazne duhovne istine i naglašava suštinsku ulogu svakog pravoslavnog vernika u očuvanju svetosti Crkve. Njegove reči odišu vekovnom mudrošću, ali i pozivom na osvešćivanje odgovornosti koje leže na svakome od nas.

U svetu gde su mnoge vrednosti postale relativne, sveštenik Goran Kovačević nas podseća na našu ulogu u verifikaciji i očuvanju pravoslavne vere. Njegova poruka nije nešto što treba zanemariti, već je treba prihvatiti i promišljati u svakom trenutku.

Printscreen/Facebook/Православне Поуке, Проповеди и Предавања
Protojerej Goran Kovacevic

Na jednom od svojih predavanja, otac Goran postavio je prisutnima pitanje koje se tiče temelja Pravoslavnog sveštenstva: da li znaju koje su dve vrste sveštenstva u Pravoslavnoj Crkvi? Uveren u svoju veru, narod je odgovorio: “Mijansko i monaško,” na šta se protojerej Goran nije iznenadio, svestan da pravi odgovor leži u dubljem razumevanju Pravoslavlja. On je potom pojasnio:

- Dve vrste sveštenstva su Liturgijsko i Carsko. Liturgijsko sveštenstvo, to smo mi koji služimo u oltaru. A koje je Carsko sveštenstvo? Vi ste svi carsko sveštenstvo. Koja su vaša prava? Na primer, bio je vaseljenski sabor na Kritu i doneli su odluku da će protestantske zajednice od tada nazivati crkvom. A mi znamo da postoji samo jedna Crkva. Pravoslavni su sebe tako posmatrali 1950 godina, dok Grci nisu počeli da razmišljaju drugačije, a neki su počeli da ih prate. Sada dolaze te odluke sa sabora do vas. Ko mora da kaže 'amin'? Ko je danas rekao 'amin'? Carsko sveštenstvo mora da kaže 'amin'. Znači, narod je verifikator, overivač svega. A kako ćete da overite kad ne znate? Kada dođe odluka, vi ste poslednja instanca koja kaže 'amin'. Ili ne kažemo ništa, ne možemo to da overimo - poručuje otac Goran.

Ovaj duboki citat protojereja Gorana Kovačevića ukazuje na temeljnu istinu Pravoslavnog učenja – da svaki vernik nosi odgovornost za sudbinu Crkve. Carsko sveštenstvo, narod Božiji, jeste poslednja instanca koja potvrđuje ili osporava odluke koje dolaze sa sabornih zasedanja. On nas podseća na to da nije dovoljno samo prisustvovati bogosluženju, već aktivno učestvovati u očuvanju čistote vere. Odluke koje se donose na saborima nisu krajnja reč, već narod svojim „amin“ ili odbijanjem potvrđuje.